JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever 15 mrd i kommunal krisepakke

Kommunenes interesseorganisasjon (KS) ber regjeringen bla opp 15 milliarder til vedlikehold og investering i kommunene for å avhjelpe den økonomiske krisen. Et stusslig tall, mener rådgiver Bjørn Kristian Rudaa i Fagforbundet.

2009012213365220131216082751

Kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS har anslått vedlikeholdsetterslep i kommunale bygg til opp mot 143 milliarder kroner. I forkant av at regjeringen legger fram sin krisepakke 26. januar, ber KS om ti milliarder til investering og fem milliarder til kommunalt vedlikehold.

- Det er et stusslig beløp når kommunesektorens driftsbudsjett på årsbasis er hele 280 milliarder kroner, sier rådgiver Rudaa i Fagforbundets omstillingsenhet.

Halvdan Skard sier til Fagbladet at tallet er valgt ut fra hva kommunene ser som realistisk å få til på kort sikt.

Aksjetap på sju milliarder

Samtidig som KS ber regjeringen om mer penger, ble det i dag avslørt at kommunene har tapt nær sju milliarder på aksjehandel på børs i regnskapsåret 2008. Kommunene må bokføre nærmere to milliarder av dette som tap.

- Disse tapene må dekkes inn og vil bety kutt i tjenester til befolkningen. To milliarder tilsvarer om lag 5000 kommunale årsverk når man tar utgangspunkt i 400.000 kroner til lønn og sosiale utgifter, sier Rudaa, som er opptatt av å få slutt på kommunalt børseventyr.

- Kommunene skal gi gode tjenester, ikke spekulere på børsen med offentlige midler.

Arbeidsløsheten stiger

KS-leder Skard framholdt på en pressekonferanse i dag at satsing i kommunesektoren må være langsiktig.

- Vi må unngå kortsiktige tiltak der folk blir tatt inn for en periode for så å bli kastet ut igjen når konjunkturene endrer seg.

KS-lederen oppfordrer bedrifter til å utdanne arbeidskraft som står i fare for å bli arbeidsløse.

Støtter utdanningsvikariater

- Vil KS selv gå inn for utdanningsvikariater der ledige går inn i vikariat mens kommunalt ansatte får ny kompetanse?

- Dette er et tiltak som særlig Fagforbundet har tatt til orde for, og som vi støtter, sier KS-lederen til Fagbladet.

Mer enn finanskrise

Den økonomiske krisen er mer enn en finanskrise, mener KS.

-Tiltakene i krisepakken som regjeringen legger opp til, er i hovedsak rettet inn mot privat sektor. I den grad det blir gitt midler til vedlikehold og investering i kommunene, vil det også være positivt for kommunesektoren, sa KS- leder Halvdan Skard.

Økte sosialutgifter

KS frykter at den økende ledigheten vil gå ut over kommunenes skatteinngang og føre til økte utgifter for kommunene i form av sosialhjelp. Dette er et forhold som kommunene ikke har tatt høyde for i sine budsjetter for 2009.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy