Sunnhet og matglede

Rødberg barnehage har ansatt sin egen kokk, og barna er med på å forberede måltidene. De har også vært med på å skape sitt eget barne­hagebrød, som produseres av den lokale bakeren.

2009012213545120131216082758

Det er tid for lunsj i Rødberg barnehage øverst i Numedal i Buskerud, og det betyr koldtbord. Lekre og innbydende fat og boller med grønnsaker, kyllingsalat og andre godsaker blir satt fram. Sunn og god mat, basert på ferske råvarer. Brødet som spises, er utviklet i barnehagen. Barna kan velge mellom dinosaurusbrød eller prin­sessebrød.

Barnehagen har ca. 60 unger og er delt i tre avdelinger: Sukkertoppen (ett- og toåringer), Blåveisen (tre- og fireåringer) og Hestehoven (fem­åringer). Noen av barna har uteaktiviteter mens andre spiser. I dag er det femåringene som skal spise først. Matgleden og appetitten er det ikke noe å si på.

Variert kost

– I dag spiser mange mye hurtig- og ferdigmat med mange tilsetningsstoffer og høyt sukkerinnhold, og det er ikke akkurat det sunneste. Derfor er vi opptatt av å lage mat fra bunnen av, slik at vi har kontroll på hva som er tilsatt i maten. Det er viktig at barna får smake på forskjellige ting. I begynnelsen syntes barna det var veldig rart, og mange ga uttrykk for at de spiste bare visse ting. Men når de får tilbud om en ting flere ganger, så ender det med at de smaker og syns det er godt. Jeg ser utviklingen på ungene, hvor flinke de har blitt som tør å smake på mange forskjellige ting. Foreldrene er også glade, for barna kommer hjem og spør etter variert mat, sier Tordis Jahren, styrer i Rødberg barnehage.

Tordis innrømmer at det har vært en lang vei å gå før de kom så langt:

– Går vi litt tilbake i tid, til Soria Moria-erklæringen, så snakket regjeringen om å satse mer på kosthold.

Da hadde vi allerede begynt å servere en del mat i barnehagen, men det skjedde inne på hver avdeling. Vi brukte mye tid på matordningen, og mange ganger fikk vi ikke tatt med ungene på matlagingen. Så kom ideen om å samle alt på ett sted, lage en felles spisesal, ett hovedkjøkken og la én person stå for det hele. En av ­assistentene i barnehagen fikk ansvar for prosjektet, forteller Tordis.

Egen storhusholdningskokk

Til tross for kreativitet og nytenkning, fikk ikke barnehagen noen midler fra kommunen til prosjektet.

– Vi klarte det likevel, men da ­assi­stenten som hadde ansvaret, valgte å søke seg jobb et annet sted, ble ­administrasjonen og politikerne lydhøre, og ga oss lov til å søke etter en storhusholdningskokk, forteller Tordis og viser vei til kjøkkenet, der Lillian Bjerke er i full gang med for­beredelsene til neste bordsetting.

Lillian ble ansatt i mars 2007, og hun startet med å prøve seg fram med forskjellige enkle retter:

– Vi er opptatt av å holde på gamle mattradisjoner. I høst var vi hjemme hos mine foreldre som driver gård med sauer, og vi la ned et lam til speking.

Vi hadde både saueribbe og pinnekjøtt før jul. Ungene har vært med på hele prosessen unntatt slaktingen.

Ungene er også med på å lage mat og blir kjent med god gammeldags husmannskost fra lokalmiljøet, som betasuppe med raspeball og klubb. Til jul bakte de lefsekling og snipp.

– Foreløpig har vi ikke satset på økologiske matvarer, men vi har masse planer. Vi har begynt å dyrke noen grønnsaker selv og setter poteter til eget bruk, forteller Lillian.

Rødberg barnehage er heller ikke en sukkerfri barnehage, men det er gjort noen endringer i forhold til hva som serveres barna i det daglige og til ­festlige anledninger. Tidligere var det mye fokus på bursdagsfeiringer og kake­baking. Nå er det ikke maten, men selve feiringen av barnet som er i fokus.

Barnehagebrød

I 2007 fikk barnehagen Ernærings­prisen fra Nasjonalt råd for ernæring for sin innsats for sunn mat og gode matvaner. Barnehagen fikk ros og heder for å være kreative og nyskap­ende i tillegg til å være en stor inspirasjon for andre barnehager. De fikk også 100.000 kroner fra kommune­styret i Nore og Uvdal for å fortsette det gode arbeidet med sunt kosthold.

Noe av grunnen for ernæringsprisen var middelalderbrødet, som ble utviklet i barnehagen av barna selv, og som de spiser hver dag. Helsestasjonen vurderte oppskriftene på dino­saurusbrød og prinsessebrød og konkluderte med at brødene både var sunne og gode. Barna bakte brød til barne­hagen, for salg i foreldregruppa, på Rødbergdagene og til Middelalder­uka på Bygdetunet, der både bygdefolk, hyttefolk og turister fikk prøvesmake. I dag baker den lokale bakeren brød for salg i bakeriet og i flere ­butikker. Brødet serveres daglig på sjukeheimen og i kommunens øvrige barne­hager.

Barnehagen har også inspirert andre til å begynne med sunne mat­vaner, først og fremst i egen kom­mune. Men de har også hatt flere henvendelser fra andre kommuner. Og i boka «Barnehagens rammeplan i praksis» av Bente Fønnebø og Unni Jernberg, er kapittel ti «Barns kulturskapning i dialog med lokalmiljøet» hentet fra Rødberg barnehage.

Kontakt­opplysninger

Rødberg barnehage, telefon 31 02 41 70 E-post: rodbergbarnehage@nore-og-uvdal.kommune.no Styrer Tordis Jahren, telefon 915 77 321

KVALITETSARKIV - KVALITET SKKO

MEST LEST:

Bjørn A. Grimstad

Marthe skjønte noe var galt da hun fikk en tekstmelding i en pause på jobb

– Som helsefagarbeider må man ofte jobbe litt ekstra for å vise hva man kan, dette tror jeg kommer av at det er for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider faktisk kan brukes til, sier Karoline Sol Danielsen (t.h.). Her sammen med kollega Susanne Fjeld.

– Som helsefagarbeider må man ofte jobbe litt ekstra for å vise hva man kan, dette tror jeg kommer av at det er for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider faktisk kan brukes til, sier Karoline Sol Danielsen (t.h.). Her sammen med kollega Susanne Fjeld.

Haukeland universitetssjukehus

Dette sykehuset satser på helsefagarbeidere: Nå vil de ha flere som Karoline og Susanne

TUSEN TAKK: Else Marie Nakken, hjelpepleieren som aldri ga opp å få tilbake sin kommunale arbeidsgiver, fikk blomster og en stor takk av Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Det samme fikk tillitsvalgte Pooja Sharma.

TUSEN TAKK: Else Marie Nakken, hjelpepleieren som aldri ga opp å få tilbake sin kommunale arbeidsgiver, fikk blomster og en stor takk av Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Det samme fikk tillitsvalgte Pooja Sharma.

Ingeborg Vigerust Rangul

Her får hjelpepleieren beskjed om at sykehjemmet hun jobber på skal tilbake til kommunen

MARSJORDRE: Fylkesregionlederne i Fagforbundet jubler over at Ap-leder Jonas Gahr Støre ligger an til å bli statsminister, men de har også klare forventninger til hva han må levere.

MARSJORDRE: Fylkesregionlederne i Fagforbundet jubler over at Ap-leder Jonas Gahr Støre ligger an til å bli statsminister, men de har også klare forventninger til hva han må levere.

Jan-Erik Østlie

Her er Fagforbund-ledelsens krav til Jonas Gahr Støre: Få SV inn i regjering, sett i gang reversering av kuttene til Erna med en gang, og ta Rødt og MDG med på råd

BRUKER TID: Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

BRUKER TID: Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

Ambulansetjenesten Steigen

Ambulansefolket inviterer helseminister Høie: – Kom hit, så skal få se hva avstand er for noe

Kari Fossum ser fram til en tillitsreform i offentlig sektor.

Kari Fossum ser fram til en tillitsreform i offentlig sektor.

Helge Rønning Birkelund

Skjemaveldet stjeler av tida for helsefagarbeider Kari (47): – For mange er samtalen viktigere enn sårstellet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy