Det er tid for lunsj i Rødberg barnehage øverst i Numedal i Buskerud, og det betyr koldtbord. Lekre og innbydende fat og boller med grønnsaker, kyllingsalat og andre godsaker blir satt fram. Sunn og god mat, basert på ferske råvarer. Brødet som spises, er utviklet i barnehagen. Barna kan velge mellom dinosaurusbrød eller prinsessebrød.
Barnehagen har ca. 60 unger og er delt i tre avdelinger: Sukkertoppen (ett- og toåringer), Blåveisen (tre- og fireåringer) og Hestehoven (femåringer). Noen av barna har uteaktiviteter mens andre spiser. I dag er det femåringene som skal spise først. Matgleden og appetitten er det ikke noe å si på.
Variert kost
– I dag spiser mange mye hurtig- og ferdigmat med mange tilsetningsstoffer og høyt sukkerinnhold, og det er ikke akkurat det sunneste. Derfor er vi opptatt av å lage mat fra bunnen av, slik at vi har kontroll på hva som er tilsatt i maten. Det er viktig at barna får smake på forskjellige ting. I begynnelsen syntes barna det var veldig rart, og mange ga uttrykk for at de spiste bare visse ting. Men når de får tilbud om en ting flere ganger, så ender det med at de smaker og syns det er godt. Jeg ser utviklingen på ungene, hvor flinke de har blitt som tør å smake på mange forskjellige ting. Foreldrene er også glade, for barna kommer hjem og spør etter variert mat, sier Tordis Jahren, styrer i Rødberg barnehage.
Tordis innrømmer at det har vært en lang vei å gå før de kom så langt:
– Går vi litt tilbake i tid, til Soria Moria-erklæringen, så snakket regjeringen om å satse mer på kosthold.
Da hadde vi allerede begynt å servere en del mat i barnehagen, men det skjedde inne på hver avdeling. Vi brukte mye tid på matordningen, og mange ganger fikk vi ikke tatt med ungene på matlagingen. Så kom ideen om å samle alt på ett sted, lage en felles spisesal, ett hovedkjøkken og la én person stå for det hele. En av assistentene i barnehagen fikk ansvar for prosjektet, forteller Tordis.
Egen storhusholdningskokk
Til tross for kreativitet og nytenkning, fikk ikke barnehagen noen midler fra kommunen til prosjektet.
– Vi klarte det likevel, men da assistenten som hadde ansvaret, valgte å søke seg jobb et annet sted, ble administrasjonen og politikerne lydhøre, og ga oss lov til å søke etter en storhusholdningskokk, forteller Tordis og viser vei til kjøkkenet, der Lillian Bjerke er i full gang med forberedelsene til neste bordsetting.
Lillian ble ansatt i mars 2007, og hun startet med å prøve seg fram med forskjellige enkle retter:
– Vi er opptatt av å holde på gamle mattradisjoner. I høst var vi hjemme hos mine foreldre som driver gård med sauer, og vi la ned et lam til speking.
Vi hadde både saueribbe og pinnekjøtt før jul. Ungene har vært med på hele prosessen unntatt slaktingen.
Ungene er også med på å lage mat og blir kjent med god gammeldags husmannskost fra lokalmiljøet, som betasuppe med raspeball og klubb. Til jul bakte de lefsekling og snipp.
– Foreløpig har vi ikke satset på økologiske matvarer, men vi har masse planer. Vi har begynt å dyrke noen grønnsaker selv og setter poteter til eget bruk, forteller Lillian.
Rødberg barnehage er heller ikke en sukkerfri barnehage, men det er gjort noen endringer i forhold til hva som serveres barna i det daglige og til festlige anledninger. Tidligere var det mye fokus på bursdagsfeiringer og kakebaking. Nå er det ikke maten, men selve feiringen av barnet som er i fokus.
Barnehagebrød
I 2007 fikk barnehagen Ernæringsprisen fra Nasjonalt råd for ernæring for sin innsats for sunn mat og gode matvaner. Barnehagen fikk ros og heder for å være kreative og nyskapende i tillegg til å være en stor inspirasjon for andre barnehager. De fikk også 100.000 kroner fra kommunestyret i Nore og Uvdal for å fortsette det gode arbeidet med sunt kosthold.
Noe av grunnen for ernæringsprisen var middelalderbrødet, som ble utviklet i barnehagen av barna selv, og som de spiser hver dag. Helsestasjonen vurderte oppskriftene på dinosaurusbrød og prinsessebrød og konkluderte med at brødene både var sunne og gode. Barna bakte brød til barnehagen, for salg i foreldregruppa, på Rødbergdagene og til Middelalderuka på Bygdetunet, der både bygdefolk, hyttefolk og turister fikk prøvesmake. I dag baker den lokale bakeren brød for salg i bakeriet og i flere butikker. Brødet serveres daglig på sjukeheimen og i kommunens øvrige barnehager.
Barnehagen har også inspirert andre til å begynne med sunne matvaner, først og fremst i egen kommune. Men de har også hatt flere henvendelser fra andre kommuner. Og i boka «Barnehagens rammeplan i praksis» av Bente Fønnebø og Unni Jernberg, er kapittel ti «Barns kulturskapning i dialog med lokalmiljøet» hentet fra Rødberg barnehage.
Kontaktopplysninger
Rødberg barnehage, telefon 31 02 41 70 E-post: rodbergbarnehage@nore-og-uvdal.kommune.no Styrer Tordis Jahren, telefon 915 77 321
KVALITETSARKIV - KVALITET SKKO
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Illustrasjonsbilde
Leif Martin Kirknes
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte