Full seier for domkantor

Domkantor Oddbjørn Sæbø har fått medhold i at han ikke kunne flyttes fra Nidarosdomen mot sin vilje. – Arbeidsgiver kan ikke degradere ansatte i kraft av styringsretten, sier Fagforbundets advokat Geir Høin til Fagbladet.

2009012708472320131216083151

Kirkeverge Kjell Inge Nordgård mente arbeidsgiver hadde styringsrett til å omplassere domkantor Oddbjørn Sæbø til Strinda og Berg kirke på grunn av arbeidsmiljøproblemer i Nidarosdomen. Det er Eidsivating lagmannsrett uenig i.

– Fellesrådet i Trondheim har grepet feil i sin reaksjon gjennom å pålegge Sæbø en omplassering fra Nidaros domkirke til Strinda og Berg kirker. Arbeidsgivers styringsrett ga ikke grunnlag for det, heter det i den enstemmige dommen.

Tilkjent nær 400.000 i saksomkostninger

Kirkelig Fellesråd i Trondheim og Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) er dømt til å betale 237.800 kroner i saksomkostninger til Oddbjørn Sæbø, og 146.500 kroner til Fagforbundet innen 14 dager.

– Dommen er velbegrunnet , godt juridisk håndverk, klar og entydig, sier Geir Høin som er fornøyd med dommen. Han har vært Sæbøs advokat både i tingretten og lagmannsretten.

Ikke likeartet arbeid

I dommen heter det at lagmannsretten er enig med tingretten i at de arbeidsoppgavene som Sæbø er satt til i Strinda og Berg kirker, klart ikke kan anses som likeartet arbeid sammenliknet med arbeidsoppgavene som domkantor III i domkirken.

Klar degradering

– Etter lagmannsrettens oppfatning kan det heller ikke være tvil om at omplasseringen i arbeidsrettslig forstand innebar en klar degradering, heter det i kjennelsen fra dommerne Vegard Sunde, Ørnulf Røhnebæk og Åge Karlsen.

Ifølge Adresseavisen overveier kirkevergen nå oppsigelse. Fagforbundsadvokat Geir Høin maner til ro.

– Det får vi endelig håpe at de ikke gjør. Jeg tror arbeidsgiver vil besinne seg. Fagforbundet vil følge opp rettslig dersom Sæbø blir oppsagt. Å holde på i retten i det uendelige er ingen tjent med. Nå gjelder det å skape ro slik at partene kan snakke sammen, sier Geir Høin.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy