JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full seier for domkantor

Domkantor Oddbjørn Sæbø har fått medhold i at han ikke kunne flyttes fra Nidarosdomen mot sin vilje. – Arbeidsgiver kan ikke degradere ansatte i kraft av styringsretten, sier Fagforbundets advokat Geir Høin til Fagbladet.

2009012708472320131216083151

Kirkeverge Kjell Inge Nordgård mente arbeidsgiver hadde styringsrett til å omplassere domkantor Oddbjørn Sæbø til Strinda og Berg kirke på grunn av arbeidsmiljøproblemer i Nidarosdomen. Det er Eidsivating lagmannsrett uenig i.

– Fellesrådet i Trondheim har grepet feil i sin reaksjon gjennom å pålegge Sæbø en omplassering fra Nidaros domkirke til Strinda og Berg kirker. Arbeidsgivers styringsrett ga ikke grunnlag for det, heter det i den enstemmige dommen.

Tilkjent nær 400.000 i saksomkostninger

Kirkelig Fellesråd i Trondheim og Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) er dømt til å betale 237.800 kroner i saksomkostninger til Oddbjørn Sæbø, og 146.500 kroner til Fagforbundet innen 14 dager.

– Dommen er velbegrunnet , godt juridisk håndverk, klar og entydig, sier Geir Høin som er fornøyd med dommen. Han har vært Sæbøs advokat både i tingretten og lagmannsretten.

Ikke likeartet arbeid

I dommen heter det at lagmannsretten er enig med tingretten i at de arbeidsoppgavene som Sæbø er satt til i Strinda og Berg kirker, klart ikke kan anses som likeartet arbeid sammenliknet med arbeidsoppgavene som domkantor III i domkirken.

Klar degradering

– Etter lagmannsrettens oppfatning kan det heller ikke være tvil om at omplasseringen i arbeidsrettslig forstand innebar en klar degradering, heter det i kjennelsen fra dommerne Vegard Sunde, Ørnulf Røhnebæk og Åge Karlsen.

Ifølge Adresseavisen overveier kirkevergen nå oppsigelse. Fagforbundsadvokat Geir Høin maner til ro.

– Det får vi endelig håpe at de ikke gjør. Jeg tror arbeidsgiver vil besinne seg. Fagforbundet vil følge opp rettslig dersom Sæbø blir oppsagt. Å holde på i retten i det uendelige er ingen tjent med. Nå gjelder det å skape ro slik at partene kan snakke sammen, sier Geir Høin.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy