JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avslo yrkesskadesak

88 prosent av alle yrkesskadeerstatninger går til menn. Men dette anses likevel ikke som et prinsippspørsmål for Høyesterett. Den avviste å behandle hjelpepleier Dagny Gjøses yrkesskadesak.

2009012913084820131216083350

Fagforbundet anket saken til Høyesterett som en prinsipiell sak på vegne av alle kvinnene som blir alvorlig skadet på jobb, men likevel ikke får yrkesskadeerstatning. Høyesterett har avslått å behandle saken.

– Dette er uforståelig og svært beklagelig, sier forbundsadvokat Anne-Gry Rønning-Aaby.

Hjelpepleier Dagny Gjøse ble livsvarig ufør i løpet av noen helt bestemte minutter etter et fatalt løft av en ekstremt tung pasient. Likevel har hun fått avslag på yrkesskadeerstatning i alle rettsinstanser. En mager trøst er at lagmannsretten var delt med to mot én stemmer.

Fagbladet fikk mange henvendelser fra leserne etter at vi skrev om Gjøses sak.

– Folk reagerer voldsomt på denne uretten, sier Rønning-Aaby.

Risikabelt for menn

– normalt for kvinner

Senest i november ga Høyesterett en mann medhold i at skaden etter et 50 kilos løft som gikk galt, gir rett til erstatning. Retten la til grunn at skulderskaden er et utslag av en risikofylt arbeidssituasjon.

– Det er umulig å forstå at Gjøses løft av en halvt lammet pasient på 120 kilo på tampen av en ekstremt stresset nattevakt – ikke regnes som en risikofylt arbeidssituasjon. Det er et slag i ansiktet på alle kvinnene som sitter skadet igjen når Høyesterett ikke vil ta deres situasjon opp til en prinsipiell diskusjon, sier Rønning-Aaby.

Kvinner utestenges

Gjøses ulykke skjedde på jobb, og ingen bestrider at yrkeslivet hennes ble ødelagt for alltid, og at hun tross mange operasjoner må leve med smerter resten av livet.

Problemet er at Lov om yrkesskadeerstatning bygger på menns skade- og sykdomshistorie fra industrien. Kvinner i tunge omsorgsyrker er ekskludert.

Staten regner alle ulykkesskader som noe kvinnene må regne med når de jobber i helsevesenet. Typiske kvinneskader som belastningslidelser er rett og slett unntatt.

– Vi har mange saker som viser at mange kvinner deler Gjøses skjebne, sier Rønning-Aaby.

Skammelig urettferdig

En asfaltarbeider får erstatning for belastningslidelser etter langvarig bruk av vibrerende maskiner. Men en helsearbeider får ikke erstatning etter år med løft.

Fagforbundet jobber aktivt for å få endret lovverket slik at skader i forbindelse med tunge løft og belastningslidelser skal regnes som yrkesskader.

I fjor ble belastingslidelser i skulder, arm og kne tatt med. Det er typiske skader i mannsyrker. Mens belastingslidelser i rygg og nakke, som er typisk i kvinneyrker, fortsatt ble utelatt.

Nå skal det legges fram et lovforslag om en ny arbeidsskadeordning i løpet av våren. Fagforbundet er en av høringsinstansene.

- Nå satser vi på at Stortinget fjerner denne forskjellsbehandlingen.

Høringsfristen er 12. mars.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy