JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Faglig strid truer dansk LO

FOA, Fagforbundets danske søsterforbund, truer med å forlate LO på bakgrunn av medlemsstrid med forbundet 3F.

2009020514143120131216084421

Av Ole Martin Larsen

Striden er oppstått etter at 3Fs Service-, Hotel- og Restaurantgruppe i januar inngikk tariffavtale med Dansk Industri for handikaphjelpere.

Denne gruppen hører naturlig hjemme i FOA, mener forbundet, og viser til den såkalte Serviceloven som er grunnlaget for ordningen med hjelpere til uføre – et tariffområde FOA føler sterkt eierskap over.

Ifølge en pressemelding fra FOA gjelder avtalen både for ufaglærte handikaphjelpere og personale som har en sosial- og sunnhetsutdannelse, såkalte sosu-assistenter. Og avtalen er ifølge FOA inngått mens FOA og motparten var i ferd med å legge siste hånd på en tariffavtale.

Forventer LO-støtte

I en uttalelse fra FOAs hovedstyre heter det blant annet:

– FOA akter ikke å akseptere 3Fs gjennomført uverdige fremgangsmåte. FOA forventer en klar kjennelse fra LOs grensenemnd som underkjenner 3Fs rett til å organisere innenfor pleie og bistand. Disse områdene har innenfor dansk LO alltid vært tariffdekket og organisert av FOA.

Hovedstyret kaller avtalen «et frontalangrep på et av FOAs kjerneområder» og «må med beklagelse konstatere at 3F har brakt et ellers godt faglig samarbeid til opphør».

FOAs forbundsleder Dennis Kristensen formulerer seg i enda sterkere ordelag:

– Nå må LO trekke grensen. I FOA verdsetter vi helt bestemt vårt LO-medlemskap høyt. Men vi verdsetter også våre medlemmers faglighet og arbeidsvilkår veldig høyt. Jeg håper ikke at vi blir tvunget til å velge mellom disse to meget avgjørende verdier, sier Kristensen i pressemeldingen.

Overfor avisen Politiken utdyper han ved å beskylde 3F for å «gnage» av og «gå på strandhogst» blant FOAs medlemmer på pleieområdet.

Lav profil

Mens 3F avfeier beskyldningene, holder LO foreløpig en lav profil. Det vil være katastrofalt for LO å miste FOA med sine 200.000 medlemmer, etter at det samlede medlemstallet de siste fem årene har sunket fra 1,4 til 1,25 millioner medlemmer.

Striden vekker undring hos arbeidsmarkedsforsker Henning Jørgensen ved Universitetet i Aalborg:

– LO mister medlemmer, arbeidsløshetskassene er truet, og det legges opp til å kutte i medlemmenes rett til å skattefradrag for fagforeningskontingenten. Det er mye annet å slåss for enn hvor et par tusen handikaphjelpere skal være organisert, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy