Kirken viser de fagorganiserte en kald skulder
BERLIN: Den evangeliske kirken i Tyskland avviser alle henstillinger fra fagbevegelsen om å gi ansatte i diakonale foretak streikerett.
Over en million arbeidstakere jobber i ulike diakonale virksomheter og foretak i Tyskland, men verken den evangeliske eller den katolske kirke godtar vanlige tariffavtaler og streikerett. Fredag demonstrerte over 1500 medlemmer av fagforbundet Ver.di på domkirkeplassen i Magdeburg i forbindelse med at den evangeliske kirken (EKD) åpnet sin 11. synode (eller kirkemøte) i byen.
Men verken bønner, henstillinger eller protester hjalp. Onsdag, på kirkemøtets avsluttende dag, ble det vedtatt å forankre streikeforbudet i selve kirkelovene. Beslutningen blir oppfattet som en ytterligere skjerping av striden mellom fagbevegelsen og kirken.
– Beklagelig
– Beslutningen er beklagelig og vil skuffe mange av kirkens ansatte. Dette betyr en ytterligere tilspissing av konflikten, og en dårligere ivaretakelse av grunnleggende rettigheter, sier Ellen Paschke, en av topplederne i Ver.di.
Kirkemøtets vedtak framstilles som en ”forbedring av den kirkelige arbeidsretten”, og det er formulert ti krav til en solidarisk arbeidsrett. Men vedtaket baserer seg på å beholde den såkalte ”3. vei”, som innebærer at det ikke skal inngås ordinære tariffavtaler, og at de ansatte ikke får streikerett.
Huskommisjoner
"Den 3. vei" betyr at det i hvert enkelt diakonalt foretak eller virksomhet opprettes en egen, intern huskommisjon med representanter for begge parter. Denne kommisjonen fastlegger arbeids- og lønnsvilkår uten at de ansatte har kampmidler de kan bruke.
Mens kirkefolket sier at man ”ikke kan streike mot Gud”, svarer fagbevegelsen at den ansatte ikke streiker mot Gud, men mot hans arbeidsgiverrepresentanter.
– Den tredje vei er en blindvei, sier Ver.dis forbundsstyremedlem Ellen Paschke.
Blindvei
Bortsett fra at kirkemøtets vedtak vil innebærer en forverring av forholdet mellom kirken og fagbevegelsen, er det vanskelig å se hva kirkens opptreden kan føre til. Ver.di har allerede vunnet to rettssaker mot diakonale foretak, og disse er blitt tvunget til å akseptere at de ansatte får tariff- og streikerett. Kirken har anket i begge sakene, men i Ver.di er de meget avslappet med tanke på utfallet.
– Vi lever i 2011, ikke 1811. Denne saken vinner vi, sies det selvsikkert i korridorene i Ver.di.