Hvert år siden 2006 har Sarpsborg kommune invitert sine ansatte til begeistringsseminar. Tirsdag og onsdag denne uka samlet deltakerne seg i det splitter nye Inspira science centre, for å boltre seg i ny kunnskap i den vitenskapelige fornøyelsesparken.
Eget verdigrunnlag
Under slagordet ”F.Å.R.T.”, eller ”får til” – for de som ikke er kjent med dialekten, skal kommunen jobbe med innarbeiding av sitt eget verdigrunnlag bestående av følgende stikkord: Framtidsrettet, åpen, respektfull og troverdig.
– Dette er nye verdier som skal gjennomsyre måten vi jobber på. Det er viktig for oss å ha holdninger og handlinger som gjør det bedre for folk, både de ansatte og de vi møter i jobben. Så dette seminaret er noe som er med å forsterke alt det andre vi gjør, forklarer Unni Skaar, rådmann i Sarpsborg.
Humor er viktig
Fagbladet møter rådmann Skaar rundt lunsjbordet sammen med hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Kari Brenden Korneliusen og HR-rådgiver i Sarpsborg kommune, Bent-Roni Oterholt. Latteren sitter løst blant trioen, som er svært fornøyde med seminaret.
– Humor er satt veldig høyt i Sarpsborg kommune. Det er viktig å ha humor og selvironi, selvsagt uten at det skal gå ut over andre, sier hovedtillitsvalgt Brenden Korneliusen.
Rådmannen er enig.
– Humor sprekker stress, forklarer Skaar.
Nytt tema hvert år
Grunntanken bak seminaret er å forbedre arbeidsmiljøet blant kommunens ansatte. Hvert år har seminaret et nytt tema.
Dette året kunne deltakerne få med seg Jon Morten Melhus’ foredrag om lønnsomheten ved å ha begeistrede ledere og arbeidstakere. Tema neste år vil være mangfold, og året deretter den lenge etterlengtede kommunerevyen.
Science show
Mye hos vitensenteret Inspiria science centre er unektelig tiltenkt nysgjerrige barn, men for de lærelystne ansatte i Sarpsborg kommune var vitenskapelige aktiviteter en morsom måte å tilbringe dagen. I storsalen kunne deltakerne oppleve senterets eget "science show", hvor man ved hjelp av flammer og nitrogen viste hvor moro naturfag kan være.
Aktivitetene rundt i senteret lot deltakerne utforske både kjemi og tyngdekraften, noe som førte til flere høye latterbrøl fra de besøkende.
I stedet for julebord
Dette gjør de som et alternativ til julebord, og etter årets 1200 deltakere å dømme, er tilbudet svært populært.
– Vi holder seminar i stedet for julebord, og det er fordi at alle skal kunne føle at de kan være med. Noen liker fest, noen liker det ikke. Jeg tror folk sitter igjen med en større fellesskapsfølelse etter dette, sier rådgiver Oterholt.
Colourbox
SPENTE PÅ DOMMEN: Camilla Røysland, Gunn-Evelyn Kristensen og Anna Ghazaryan ble oppsagt og gikk til sak for å få beholde jobbene sine. Det siste Fagforbundet-medlemmet som er med på søksmålet var ikke til stede da bildet ble tatt.
Bjørn Kristian Rudaa, Fagforbundet
GLEMMER IKKE: Ambulansefagarbeiderne Jean-René Ylönen (t.v.) og Espen Munthe-Kaas (t.h.) hadde nattevakt på Ullevål sykehus i Oslo da Gjerdrum-alarmen gikk. Her med sjefen Roar Blyverket (foran), som var operativ leder for helsepersonellet på stedet.
Anita Arntzen
ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)
Per Flakstad
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.
Per Flakstad