JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tøffe tider for norske tamiler

Det har vært mange tårer og søvnløse netter, forteller tamilen Muruganandan Somasundramoori, tillitsvalgt for Fagforbundet på Aker universitetssykehus. Han er en av mange nordmenn med nær familie i krigssonen. Fagforbundet Aker krever at Norge må innta en mer aktiv rolle i konflikten.

2009021114222720131216084923

På Sri Lankas nordspiss raser krigen mellom regjeringsstyrkene og tamiltigrene (LTTE). Tusenvis av sivile er innesperret i området der verken hjelpeorganisasjoner eller media har tilgang. Stadig flere sammenligner situasjonen i krigssonen med forholdene på Gazastripen.

En av Fagforbundets tillitsvalgte, Muruganandan Somasundramoori, har søster, svoger og annen nær familie i krigssonen.

- Jeg har ikke fått kontakt med noen av dem på fire måneder, og vet ikke en gang om de er i live, sier han.

Nå mener han norske myndigheter er på feil kurs.

Umulige forhandlinger

Norge står sammen med USA, EU og Japan bak et krav om at LTTE må legge ned våpnene og forhandle med den lankesiske regjeringen.

En umulighet sett fra tamilenes ståsted, påpeker Muruganandan Somasundramoori:

- President Rajapakse gikk til valg på at han skulle utrydde tamilene. Derfor er det umulig for tamiltigrene å forhandle med regjeringen. Det er det samme som å be om å bli drept, sier han.

Støtteerklæring

Fagforbundet Aker har et titalls medlemmer med tamilsk bakgrunn, og er bekymret for påkjenningene de utsettes for:

- Vi ser at de har det helt forferdelig. Vi får også meldinger om at mange i det tamilske miljøet får psykiske plager på grunn av traumene de utsettes for, sier nyvalgt leder i Fagforbundet Aker, Are Saastad.

På årsmøtet for en uke siden vedtok Fagforbundet Aker en solidaritetserklæring der de også krever at Norge, i stedet for å stille seg bak USA, må ta stilling i konflikten.

- Norge har hatt rykte på seg for å ha et balansert syn på konflikten. Derfor er det sjokkerende at de nå krever at tamiltigrene skal legge ned våpnene, sier Saastad.

Svik fra Norge

- I stedet for å dilte etter USA, må Norge legge press på Sri Lankas regjering for å stanse krigshandlingene. Neste skritt er å få inn internasjonale observatører, sier Muruganandan.

Han er glad for støtteerklæringen fra Fagforbundet Aker, og håper den kan bidra til å legge press på norske myndigheter.

Selv føler han seg maktesløs slik situasjonen er i dag:

- Det eneste jeg kan gjøre er å sitte her og gråte.

- Vi er 11.000 tamiler i Norge, som jobber og betaler skatt. Vi har stolt på Norge, men nå føler vi at den norske regjeringen har sviktet oss, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy