JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kampen mot mobbing

Regjeringen bevilger 14 millioner kroner og mobiliserer flere parter i arbeidet mot mobbing i skolen.

2009021212082320131216085003

I dag har regjeringen Stoltenberg, Fagforbundet, Skolenes landsforbund, KS, Utdanningsforbundet og Foreldreutvalget for grunnopplæringen signert et nytt Manifest mot mobbing for perioden 2009–2010.

– Det er viktig å minne våre medlemmer som jobber i skolen om arbeidet mot mobbing. Altfor mange barn er ulykkelige på skolen, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen.

Davidsen mener det er viktig å være offensiv i arbeidet mot mobbing i skolen, stoppe slik atferd og i stedet sørge for en akseptabel atferd.

– En konflikt har to sider, men uakseptabel atferd må vi gripe fatt i, sier Davidsen..

Arbeidet nytter

– Regjeringen følger med dette opp arbeidet som ble satt i gang for en god del år siden. Dette er viktig. De aller fleste har det bra og trives på skolen, men noen gjør det ikke. Altfor mange mobbes, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Regjeringen alene kan ikke gjøre noe, og derfor må de ulike yrkesgruppene som jobber i skolen og de som organiserer disse, mobiliseres.

– Arbeidet mot mobbing nytter og skolene som jobber mot mobbing oppnår resultater, sa Stoltenberg.

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell fulgte opp og sa at arbeidet mot mobbing er noe av det viktigste skolen gjør. I skolen skal elevene lære mer, flere skal fullføre videregående skole og skolen skal være et inkluderende løp for alle.

– Arbeidet mot mobbing skal ikke være et sidespor, men et hovedpunkt på dagsorden. Arbeidet skal være med i utdanningen, på foreldremøter, akkurat som alt det andre elevene skal lære. Det er et uttrykk for at for å klare å bekjempe mobbing, må barn og voksne være sammen om det, sa Solhjell.

Derfor dobler regjeringen bevilgningene fra 2008 til 14 millioner kroner til spesielle tiltak. Pengene skal blant annet gå til en skoleturne med komikerne Kjetil og Kjartan, og arbeidet med rettssikkerheten skal styrkes.

– I 2010 skal vi ha tilsyn med alle landets kommuner for å se hvordan de jobber mot mobbing. Arbeidet mot mobbing skal bli obligatorisk i lærerutdanningen og i rektorskolen.

Antimobbeskole

Seks elever fra Nordtvedt skole på Kalbakken i Oslo var spesielt invitert med for å bringe fram manifestet for statsministeren og partene. Denne skolen har fått mye skryt for det arbeidet de gjør i kampen mot mobbing.

Marius Helgesen og Shouwmika Ramalingham fortalte at de er en antimobbeskole. På skolen har de en viktig regel som heter stoppregelen.

– Er det noen som plager eller erter, sier vi stopp! Dette skal alle respektere, forteller Martin Helgesen.

Skolen har en stor skolegård, og her kan det forekomme erting eller mobbing. Da tas det opp i klassemøter hvor elevene diskuterer i plenum hva som skjedde og hvordan de kan forebygge det.

– Vi har også mentorsamtaler mellom elev og lærer hvor vi kan ta opp vonde ting, forteller Shouwmika Ramalingham.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy