Frankrike, Hellas, Irland, Latvia, Malta og Spania har nå så elendig tilstand i sine statsfinanser, at EU-kommisjonen nå stiller dem til ansvar for sine forpliktelser overfor EUs pengeunion (ØMU), skriver ABC nyheter.
I en ny rapport oppfordres landene til å stramme inn på offentlige budsjetter, pensjonsordninger og offentlig helsestell.
For høye lønninger i Latvia
På elegant kommisjonsspråk «inviteres» de enkelte land til ulike former for innstramminger.
Latvias myndigheter får i rapporten beskjed om å «...rigorøst gjennomføre reduksjoner i den nominelle lønn i offentlig sektor...».
Irland og Spania må sørge for å holde pensjonsutbetalingene nede: De skal passe på målene for statsbudsjettene i lys av «forventet økning av aldersrelaterte utgifter».
Hellas får i klartekst beskjed om å forbedre bærekraften i offentlige finanser ved å fortsette reformer i helsevesen og pensjonssystem.
Også Frankrike må gjøre forbedringer av «bærekraften i pensjonssystemet», mens Malta må «aksellerere» en omfattende helsereform.
Følge av euroen
ØMU har strenge regler for hvor mye underskudd en stat kan operere med i nedgangstider når det trengs stor statlig innsats. Alle de seks landene hadde større underskudd på statsbudsjettene i 2008 enn det lovlige nivået på tre prosent.
De seks synderne har nå så dårlige statsfinanser at de bryter reglene i stabiliserings- og vekstpakten. Dermed kommer EU-kommisjonen inn i bildet med en rapport om landenes behov for korrigering.
For innføring av euro innebærer langt mer enn å slippe valutaveksling når man krysser grensene, minner ABC nyheter om: EU-land som erstatter sin egen valuta med euro, frasier seg også en egen pengepolitikk, og dermed også muligheten til å regulere økonomien gjennom renta.
I eurosonen er det den europeiske sentralbanken som fastsetter et felles rentenivå for alle euroland uavhengig av landenes økonomiske situasjon.
Ingen bøter i krisetider
De av landene som har valutaen euro, ilegges i siste instans store bøter hvis de bryter underskuddsgrensen på tre prosent. EU-land som ikke er med i euro-sonen, som Latvia, kan ikke bøtelegges.
Så lenge den pågående finanskrisa varer ved, er det imidlertid ikke aktuelt å bøtelegge landene som nå har fått påpakning i rapporten, sier EU-kommissær for økonomi og pengepolitikk, Joaquin Almunia:
- Vær snill å ikke forklare borgerne at det å innfri stabilitets- og vekstpakten dreier seg om sanksjoner. Ingen tenker på sanksjoner, sa Almunia ifølge nyhetsbyrået Reuters.
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.
Per Flakstad
TØFF HVERDAG: Gamle Svinesundbru er åpnet for grensependlere i helsekritiske funksjoner. Likevel, det er en tøff hverdag, med daglige kontroller, sier Karin Stacke.
Ola Tømmerås
Da leder av TBU, Geir Axelsen la fram tallene for lønnsveksten i februar i fjor, antydet han at koronaen kom til å ha innvirkning på den økonomiske utviklingen i året som kom. Men virkningen ble mye større enn det Norges fremste økonomer forutså.
Torgny Hasås
Colourbox