Lønnskutt for offentlig ansatte i EU

Lønnskutt i offentlig sektor, innstrammming i pensjonssystemene og reformer i helsevesenet. Dette er noen av oppfordringene fra EU-kommisjonen til seks euro-land.

2009022010253520131216085718

Frankrike, Hellas, Irland, Latvia, Malta og Spania har nå så elendig tilstand i sine statsfinanser, at EU-kommisjonen nå stiller dem til ansvar for sine forpliktelser overfor EUs pengeunion (ØMU), skriver ABC nyheter.

I en ny rapport oppfordres landene til å stramme inn på offentlige budsjetter, pensjonsordninger og offentlig helsestell.

For høye lønninger i Latvia

På elegant kommisjonsspråk «inviteres» de enkelte land til ulike former for innstramminger.

Latvias myndigheter får i rapporten beskjed om å «...rigorøst gjennomføre reduksjoner i den nominelle lønn i offentlig sektor...».

Irland og Spania må sørge for å holde pensjonsutbetalingene nede: De skal passe på målene for statsbudsjettene i lys av «forventet økning av aldersrelaterte utgifter».

Hellas får i klartekst beskjed om å forbedre bærekraften i offentlige finanser ved å fortsette reformer i helsevesen og pensjonssystem.

Også Frankrike må gjøre forbedringer av «bærekraften i pensjonssystemet», mens Malta må «aksellerere» en omfattende helsereform.

Følge av euroen

ØMU har strenge regler for hvor mye underskudd en stat kan operere med i nedgangstider når det trengs stor statlig innsats. Alle de seks landene hadde større underskudd på statsbudsjettene i 2008 enn det lovlige nivået på tre prosent.

De seks synderne har nå så dårlige statsfinanser at de bryter reglene i stabiliserings- og vekstpakten. Dermed kommer EU-kommisjonen inn i bildet med en rapport om landenes behov for korrigering.

For innføring av euro innebærer langt mer enn å slippe valutaveksling når man krysser grensene, minner ABC nyheter om: EU-land som erstatter sin egen valuta med euro, frasier seg også en egen pengepolitikk, og dermed også muligheten til å regulere økonomien gjennom renta.

I eurosonen er det den europeiske sentralbanken som fastsetter et felles rentenivå for alle euroland uavhengig av landenes økonomiske situasjon.

Ingen bøter i krisetider

De av landene som har valutaen euro, ilegges i siste instans store bøter hvis de bryter underskuddsgrensen på tre prosent. EU-land som ikke er med i euro-sonen, som Latvia, kan ikke bøtelegges.

Så lenge den pågående finanskrisa varer ved, er det imidlertid ikke aktuelt å bøtelegge landene som nå har fått påpakning i rapporten, sier EU-kommissær for økonomi og pengepolitikk, Joaquin Almunia:

- Vær snill å ikke forklare borgerne at det å innfri stabilitets- og vekstpakten dreier seg om sanksjoner. Ingen tenker på sanksjoner, sa Almunia ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy