Hvordan går det med Nav-reformen? Dette søker Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) å gi svar på i rapporten «Utvikling og utfordringer i nye Nav-kontor».
Rapporten er basert på en spørreskjemaundersøkelse blant ansatte både i Navs pilotkontor og på Nav-kontor som ble etablert høsten 2007.
Bedre etter hvert
Midt i alle begredelige historier fra Nav, finnes det lyspunkter, sier forskningsleder Tone Alm Andreassen i AFI som er ansvarlig for undersøkelsen:
- Det store bildet er at det går bedre på kontor som har vært i virksomhet i to år enn på de som har hatt kortere tid på seg, sier Alm Andreassen.
- Etter to år har kontorene funnet fram til bedre løsninger, og har færre restanser enn nyere kontor. Samtidig er ikke dette en entydig positiv eller negativ utvikling.
Lite opplæring
Bare et fåtall av de Nav-ansatte har de samme arbeidsoppgavene i dag som før reformen ble iverksatt. Men har de fått tilstrekkelig opplæring for å mestre sine nye jobber?
Bare sju prosent av de ansatte på nye Nav-kontor svarte at de i stor grad har fått tilstrekkelig opplæring for jobben. Tilsvarende tall for pilotkontorene var 13 prosent. Omtrent halvparten av de ansatte opplever imidlertid at de i noen grad har fått tilstrekkelig opplæring.
Stor belastning
Ni av ti Nav-ansatte synes de har fått økt arbeidsbelastning, og mange opplever at reformarbeidet har gått på helsa løs.
Et paradoks i denne sammenheng er det at det i planleggingen av AFIs undersøkelse ble lagt vekt på å begrense antall spørsmål i undersøkelsen for å ikke belaste de ansatte mer enn nødvendig.
Selv om reformen ble banket gjennom et stortingsvedtak, har medbestemmelse fra de ansatte vært vektlagt gjennom prosessen. Samtidig sier mange lokale tillitsvalgte at de har for mye å gjøre til å utføre den delen av jobben skikkelig.
Oppsummert er det likevel mye som tyder på at de ansatte synes det er verdt strevet: Fire av fem Nav-medarbeidere har tro på at reformen på sikt vil gi et brukerne et bedre tilbud.
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Renholder Solveig Samulelsen opplevde at butikkunder applauderte da hun vaska i en klesbutikk, som takk for jobben hun gjorde. – Det gjør noe med deg som renholder, sier Samuelsen.
Ida Bing
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl Sandmæl håper at folk er motivert til å ta grep om egen sparing.
STIG B. FIKSDAL