Avtalen innebærer at samtlige renovatører får et årlig tillegg på 66.000 kroner som skal utbetales sammen med ordinær lønn. Tillegget skal ifølge avtalen justeres med samme tilleggsprosent som i det sentrale lønnsoppgjøret hvert år.
Fornøyd
Dette betyr at det gamle tolønnssystemet nå er historie. Både ansatte og tillitsvalgte er godt fornøyd med resultatet.
– Vi har fått gjennom våre krav, og er godt fornøyd, sier leder for Fagforbundet Renholdsverkets Arbeiderforening, Roar Fjeldsæter til NRK Trøndelag.
Direktør Ole Petter Krabberød er også fornøyd med at konflikten er over.
– Dette er midt mellom hva begge parter krevde, og innenfor de budsjettrammene vi har, sier han til Adresseavisen.
Krabberød sier at det nå er full forståelse mellom lønn og det å få jobben gjort. Han lover at søppel som har hopet seg opp under konflikten skal være borte i løpet av kort tid.
Fagforbundet Renholdsverkets Arbeiderforening har kjempet en hard kamp for å få denne avtalen på plass. Resultatet viser at det nytter med både kamp og forhandlingsvilje, skriver Fagforbundet Sør-Trøndelag på sin hjemmeside.
Tolønnssystem
Bakgrunnen for konflikten var at Renholdsverket i 2005 fikk tilbake kontrakten på renovasjon i de vestlige bydelen i Trondheim. Samtidig fikk selskapet med seg ansatte fra det private selskapet som hadde hatt kontrakten.
De nye ansatte tjente mindre enn Renholdsverkets ansatte, som blant annet hadde et fast kronetillegg i stedet for akkordlønn. Som en kompromissløsning ble det innført et tolønnssystem i selskapet. De ansatte har lenge kjempet for å bli kvitt dette systemet, og det ble også fjernet, men på en slik måte at ansatte med lang ansiennitet måtte gå betydelig ned i lønn for at yngre kolleger skulle gå opp. Dette protesterte de ansatte på ved å jobbe normaldag i normaltempo, og si nei til overtid.
Ingun A. Mæhlum
Per Flakstad
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
KABAL: Stillingene Drammen kommune har utlyst har flere ulike stillingsprosenter.
Vidar Eriksen