Kommunenes uregisterte arbeidere
Skremmende mange arbeider på oppdrag for kommunene uten sikkerhetsnett. Over 43.000 oppdragstakere arbeider på kontrakt, mange av dem har ikke rett på feriepenger, sykepenger eller forsikringer.
En Fafo-studie tar for seg bruken og omfanget av oppdragstakere i norske kommuner. Den viser at det er omkring 43.000 oppdragstakere innenfor helse- og sosialsektoren og barnevernet.
De fleste kommunene benytter seg av ordningen der arbeiderne ikke får lønn, men får en kontrakt og en godtgjørelse. Dermed faller mange utenfor arbeidsmiljølovens beskyttelse.
– Tallet er urovekkende høyt. Selv om mange kanskje bare jobber noen timer, så er det altfor mange mennesker som utfører arbeid for det offentlige uten et sikkerhetsnett. Dette er uverdig og på grensen til sosial dumping, sier Jan Helge Gulbrandsen i Fagforbundets ledelse.
Ingen ulykkesforsikring
Fagforbundet har bestilt undersøkelsen fordi forbundet får et økende antall henvendelser om disse kontraktene. Tillitsvalgte får telefoner fra oppdragstakere som er kommet opp i store stillingsbrøker, men ikke har noen av de rettighetene som vanlig ansatte har.
De tillitvalgte får også telefoner fra bekymrede foreldre som lurer på om kommunen kan gi datteren kontrakt på mange timer ukentlig; uten rett til feriepenger eller sykepenger. De har heller ingen yrkesskadeforsikring eller pensjonsordning.
– Noen av disse oppdragstakerne står fullstendig uten beskyttelse dersom det skjer en ulykke mens de er på jobb, påpeker Gulbrandsen.
Uryddige forhold
Kontraktene gis til tilsynsførere, fosterhjem, støttekontakter og til såkalte brukerstyrte personlige assistenter (BPA). Omkring 1000 mennesker arbeider som BPA, men uten å være ansatt i kommunen. Kommunens håndtering er forskjellig. Noen kommuner er bevisste på å ansette BPAene, mens andre er mer kyniske og ønsker å spare på bekostning av oppdragstakernes rettigheter.
– Det er svært uklare grenseoppganger til ordinære arbeidsforhold. Dette angår mange mennesker. Vi er nødt til å ta opp denne saken med arbeidsgiverorganisasjonen KS, lover Gulbrandsen.
Usynlige
Fafo har ikke greid å få oversikt over hvor mye disse oppdragstakerne arbeider. Bruken registreres ikke i de offentlige registrene. Til og med Nav gjør unntak for å melde fra om denne gruppen.
Statssekretær Dag Henrik Sandbakken i Kommunal- og arbeidsdepartementet sier til Fagforbundet.no at dette er en viktig sak og lover å vurdere om oppdragstakerne skal registreres i Kostra som er kommunenes rapporteringssystem til staten.