JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunenes uregisterte arbeidere

Skremmende mange arbeider på oppdrag for kommunene uten sikkerhetsnett. Over 43.000 oppdragstakere arbeider på kontrakt, mange av dem har ikke rett på feriepenger, sykepenger eller forsikringer.

2009030413592920131216090715

En Fafo-studie tar for seg bruken og omfanget av oppdragstakere i norske kommuner. Den viser at det er omkring 43.000 oppdragstakere innenfor helse- og sosialsektoren og barnevernet.

De fleste kommunene benytter seg av ordningen der arbeiderne ikke får lønn, men får en kontrakt og en godtgjørelse. Dermed faller mange utenfor arbeidsmiljølovens beskyttelse.

– Tallet er urovekkende høyt. Selv om mange kanskje bare jobber noen timer, så er det altfor mange mennesker som utfører arbeid for det offentlige uten et sikkerhetsnett. Dette er uverdig og på grensen til sosial dumping, sier Jan Helge Gulbrandsen i Fagforbundets ledelse.

Ingen ulykkesforsikring

Fagforbundet har bestilt undersøkelsen fordi forbundet får et økende antall henvendelser om disse kontraktene. Tillitsvalgte får telefoner fra oppdragstakere som er kommet opp i store stillingsbrøker, men ikke har noen av de rettighetene som vanlig ansatte har.

De tillitvalgte får også telefoner fra bekymrede foreldre som lurer på om kommunen kan gi datteren kontrakt på mange timer ukentlig; uten rett til feriepenger eller sykepenger. De har heller ingen yrkesskadeforsikring eller pensjonsordning.

– Noen av disse oppdragstakerne står fullstendig uten beskyttelse dersom det skjer en ulykke mens de er på jobb, påpeker Gulbrandsen.

Uryddige forhold

Kontraktene gis til tilsynsførere, fosterhjem, støttekontakter og til såkalte brukerstyrte personlige assistenter (BPA). Omkring 1000 mennesker arbeider som BPA, men uten å være ansatt i kommunen. Kommunens håndtering er forskjellig. Noen kommuner er bevisste på å ansette BPAene, mens andre er mer kyniske og ønsker å spare på bekostning av oppdragstakernes rettigheter.

– Det er svært uklare grenseoppganger til ordinære arbeidsforhold. Dette angår mange mennesker. Vi er nødt til å ta opp denne saken med arbeidsgiverorganisasjonen KS, lover Gulbrandsen.

Usynlige

Fafo har ikke greid å få oversikt over hvor mye disse oppdragstakerne arbeider. Bruken registreres ikke i de offentlige registrene. Til og med Nav gjør unntak for å melde fra om denne gruppen.

Statssekretær Dag Henrik Sandbakken i Kommunal- og arbeidsdepartementet sier til Fagforbundet.no at dette er en viktig sak og lover å vurdere om oppdragstakerne skal registreres i Kostra som er kommunenes rapporteringssystem til staten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy