Slik kommenterer administrerende direktør Lars Haukaas i arbeidsgiverforeningen Spekter pensjonskravet fra Unio-leder Anders Folkestad overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Folkestad gjorde det onsdag klart at det ikke kommer på tale å fire på kravet om at de offentlige tjenestepensjonsordningene skal videreføres som en bruttoordning, med en pensjonsutbetaling på minst to tredeler av sluttlønn etter vårens tariffoppgjør. Tilsvarende krav er framsatt av flere andre fagforbundsledere i offentlig sektor.
Etterlyser plan B
– Slike ultimative krav er helt urealistiske og kommer aldri til å bli innfridd i forhandlingene. Det er bare å glemme det. Grunnen er at de bryter med arbeidslinja, det vil si hovedprinsippet i Stortingets pensjonsforlik om at det skal lønne seg å stå lengst mulig i jobb, sier Haukaas til ANB.
Spekter er arbeidsgiverorganisasjon for blant annet helseforetakene (sykehusene) og store fristilte statlige institusjoner som blant andre NSB, Posten og NRK – pluss en rekke transportselskaper og kulturinstitusjoner. Det er statens og kommunenes forhandlere som kommer til å fronte vårens pensjonsforhandlinger, men medlemsbedriftene i Spekter blir i aller høyeste grad avhengig av resultatet.
– Jeg har spurt Anders Folkestad og andre forbundsledere om de ikke har en plan B som de kan svitsje over til når deres hovedkrav om å beholde dagens pensjonsordning går i vasken. Men jeg har ikke fått noe klart svar. Hvis det betyr at de virkelig ikke har noen slik plan, er det grunn til å føle seg urolig, sier Haukaas.
Han understreker at de offentlige tjenestepensjonsordningene må tilpasses den nye folketrygden på en slik måte at de underbygger hovedprinsippet om at det skal lønne seg å stå lengst mulig i arbeid.
– Det betyr at de må utformes som en ytelsesbasert påslagsmodell, bygd på de samme prinsippene som alderspensjonen i den nye folketrygden og ny AFP i privat sektor, sier han.
Noen snakker sammen
– Ser du ingen åpning for et kompromiss?
– Det må i tilfelle ligge i en løsning med en ytelsesbasert ordning som ivaretar hovedprinsippet om at det skal lønne seg å stå lengst mulig i jobb, men med en pensjonsytelse som ligger nærmest mulig organisasjonenes krav, sier Lars Haukaas.
Han antyder imidlertid at den endelige løsningen i realiteten kommer til å bli utformet ganske andre steder enn ved forhandlingsbordet til partene i tariffoppgjøret i offentlig sektor.
Selv vil han ikke utdype dette nærmere, men det er jo nærliggende å tenke seg at «noen vil snakke sammen», nå som før. Ikke minst kommer nok statsminister Jens Stoltenberg og LO-leder Roar Flåthen til å ta seg en prat på kammerset når pensjonsstriden for alvor slår inn i tarifforhandlingene – hvis de da ikke allerede har gjort det. (ANB)
1 million alderspensjonister, 364.000 uføretrygdede og flere andre grupper skal få økt trygd.
Colourbox.com
– Våre beregninger viste at de laveste pensjonene ville fått størst skatteskjerpelse i år. Det var en uholdbar situasjon, og det skal sånn sett bare mangle at en endring kommer på plass, sier Jan Davidsen.
Tri Nguyen Dinh
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum