JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet sponser miljøbuss

Fagforbundet har vedtatt å gi selskapet Borgbuss i Østfold økonomisk støtte til å kjøpe sin sjuende buss som går på biometangass.

2009031212232020131216091334

?– Biometangass er det drivstoffet med flest miljøplusser ifølge alle de fagmiljøene vi har snakket med. Jo mer vi har jobbet med dette temaet, desto sikrere er vi blitt på at biometangass kan gi bussnæringen et virkelig miljøløft, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets arbeidsutvalg.

Samfunnsansvar

– Vi i Fagforbundet tar det ansvaret som samfunnet burde ha tatt for å bidra til en miljøvennlig kollektivtransport, sier Guldbrandsen. Han er godt fornøyd med vedtaket, som innebærer at forbundet dekker ekstrakostnadene på ca. 500.000 kroner som Borgbuss får ved å kjøpe en buss som går på biometangass framfor en som går på diesel.

– Vi ønsker at det er synlig i bussen at Fagforbundet har bidratt med økonomisk støtte og hvorfor forbundet gjør dette. Ut over det har vi ikke satt noen betingelser for bidraget, sier han.

– Vi mener det er viktig å få opp biometangass som drivstoff i bussnæringen som et valgkamptema. Alle renseanlegg som behandler organisk avfall, kan bygge anlegg til å framstille gassen, og dette er en kjent teknologi som det er mulig å starte opp med nå.

– Bussnæringen egner seg godt for biometangassprosjekter siden bussene er stasjonert på få steder og kjører mange lokale ruter. Dette gjør det enkelt og rimelig å transportere ut beholdere med drivstoff, uten å måtte etablere et helt nettverk av tanke­steder, fortsetter Guldbrandsen.

Trenger handling

– Fagforbundets arbeidsgruppe for kollektivtrafikk besøkte i fjor sommer anlegget til Fredrikstad vann, avløp og renovasjon (Frevar) som forsyner Borgbussene med biometangass, og vi kunne selv se at bussene og systemene fungerer godt. Sjåførene var også fornøyd.

Siden har vi vært overalt, i departementer og på statsministerens kontor, og argumentert for at dette er en løsning å satse på. Vi er blitt møtt med velvilje og smil, men ut over dette skjer det lite.

– Nå begynner vi å bli utålmodige. Det er frustrerende å oppleve at en regjeringen med høye og ambisiøse klimamål ikke handler og følger opp en så god miljøsak som dette.

– Derfor handler vi selv for å få oppmerksomhet rundt biometangass i valgkampen, sier Stein Guldbrandsen.

Han mener myndighetene må satse på biometangass som et framtidsrettet drivstoff og sørge for finansiering slik at renseanlegg blir bygget om. Videre mener han at myndighetene må få på plass en finansieringsordning som dekker busselskapenes merkostnader ved å kjøpe biometanbusser i stedet for ordinære dieselbusser. Til slutt mener han at det bør arbeides for et forbud mot dieselbusser innen 2015.

Ved avløpsanlegget til Frevar utenfor Fredrikstad har det vært produsert biogass siden 1989. Gassen er et bi­produkt fra renseanleggets slam­behandling.

Frevar leverer i dag drivstoff til seks busser fra Borgbuss, en renovasjonsbil, fire kommunale tjenestebiler og seks av Frevars egne tjenestebiler. Anlegget har kapasitet til å levere mer.

Avløpsslam, sammen med organisk avfall, er «råvarene». Slam og avfall går inn i to råtnetanker, og prosessen i tankene er ikke ulik det som skjer ved varmkompostering. Dette fører til at det blir dannet metangass som blir liggende øverst i tankene.

Metangass er en miljøversting, og har 20 ganger større miljøskadelig effekt enn f. eks. CO2.

I stedet for å gå ut av anlegget som ­miljøskadelig utslipp, pumpes gassen til et oppgraderingsanlegg der den blir tilført mer metan for å kunne fungere i en bilmotor.

I Fredrikstad går den til en gasspumpe, og til store beholdere som enkelt kan kjøres ut til tankestasjoner utenfor an­legget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy