JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ukrainerne var slaver

– De ukrainske hjelpepleierne som jobbet for 100 kroner dagen, ble nærmest behandlet som slaver i vårt land. Familiene i fattige Ukraina måtte sende penger for at de skulle klare seg.

2009031212581120131216091343

Helsepersonellet er rekruttert til Norge av Norsk Helsepersonell AS (NH) og formidlet til fire kommuner i Rogaland og to kommuner i Hordaland. Der har de jobbet i turnus både ved institusjoner og i hjemmetjenesten.

Da de verken har hatt arbeids- eller oppholdstillatelse, bare turistvisum, har de fått 100 kroner dagen til mat under dekke av at de har fulgt et ­trainee-program, altså opplæring.

Helge Larsen, leder av LO Haugesund og Omegn, er riktig forarget når han forteller om arbeidsvilkårene til ukrainerne. Kommunene har nå sagt opp kontrakten med Norsk Helsepersonell AS. LO har siden anmeldt NH og Stavanger, Karmøy, Sveio og Vindafjord kommune.

– Og ikke nok med at de har arbeidet for 100 kroner dagen. De har også arbeidet ulovlig. De har ut fra papirene vi har, verken lov til å studere eller arbeide. De har heller ikke vært i opplæring og arbeidet sammen med andre, altså kommet i tillegg til ordinær bemanning. De har utført selvstendig arbeid i helseinstitusjoner, også alene på natta.

Delte ut medisin

I tillegg har jeg fått skriftlig bekymringsmelding om at en av de ukrainske hjelpepleierne ble satt til å dele ut medisin på egen hånd den tredje dagen hun var i stilling. Også dette er i strid med norsk lov.

– Hvem varslet om forholdene?

– Det var ansatte i helsevesenet, organisert i Fagforbundet. Meldingen om uforsvarlig utdeling av medisiner kom som tekstmelding og vil bli undersøkt nærmere i likhet med annen informasjon vi har fått.

De skal ha lønn

– Hva skjer videre?

– Hjelpepleierne skal ha lønn. Vi har oversikt over hvem som har jobbet, når og hva slags vakter de har hatt. De skal ha betalt for kvelds- og nattarbeid og helgearbeid. Kravet rettes mot Norsk Helsepersonell, subsidiært kommunene. Disse kan ikke fraskrive seg ansvaret med henvisning til at de trodde at alle papirene var i orden, og at ukrainerne var innleid. Ansvaret blir ikke mindre om kommunene nå har sagt opp avtalen, sier Helge Larsen.

– Det som virkelig forarger, er at arbeidsfolk i et av Europas fattigste land hver har betalt 1000 dollar for å komme til et av verdens rikeste for så å bli avspist med en godtgjørelse på 100 kroner dagen. Familiene i Ukraina har sendt penger fordi 100 kroner ikke har vært tilstrekkelig til livsopphold. Det er lett å ty til begrepet slaveri når disse forholdene omtales.

Kommunene reagerte ikke

– Vi er veldig forbauset over at de seks kommunene ikke har undersøkt bedre disse arbeidstakernes bakgrunn og arbeidsbetingelser og reagert på et langt tidligere tidspunkt. Ukrainerne har vært her i mellom to og fire ­måneder. Vi er også bekymret over at kommunene har latt ukrainere uten nødvendig språkkunnskap tjenestegjøre i helsevesenet. Disse kommunene bør nå gå i seg selv og sjekke ­rutinene, mener Øystein Hansen, LOs distriktssekretær i Rogaland.

– Hva sier kontrakten om arbeids­betingelsene?

– Kontrakten mellom Norsk ­Helsepersonell og Karmøy kommune sier at de kan disponeres til tjeneste i vanlig turnus, noe som også har skjedd. Dette har de ikke anledning til. Arbeidstakere under opplæring skal komme i tillegg til ordinær bemanning. De skal heller ikke gå natt, noe ukrainerne har gjort.

– Her er med andre ord mye å gripe fatt i. Vi aksepterer ikke at arbeids­takere utnyttes på denne måten. Jobber du ordinært, skal du også ha ordinær lønn. Dette gjelder også utlendinger, sier Øystein Hansen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy