Ukrainerne var slaver

– De ukrainske hjelpepleierne som jobbet for 100 kroner dagen, ble nærmest behandlet som slaver i vårt land. Familiene i fattige Ukraina måtte sende penger for at de skulle klare seg.

2009031212581120131216091343

Helsepersonellet er rekruttert til Norge av Norsk Helsepersonell AS (NH) og formidlet til fire kommuner i Rogaland og to kommuner i Hordaland. Der har de jobbet i turnus både ved institusjoner og i hjemmetjenesten.

Da de verken har hatt arbeids- eller oppholdstillatelse, bare turistvisum, har de fått 100 kroner dagen til mat under dekke av at de har fulgt et ­trainee-program, altså opplæring.

Helge Larsen, leder av LO Haugesund og Omegn, er riktig forarget når han forteller om arbeidsvilkårene til ukrainerne. Kommunene har nå sagt opp kontrakten med Norsk Helsepersonell AS. LO har siden anmeldt NH og Stavanger, Karmøy, Sveio og Vindafjord kommune.

– Og ikke nok med at de har arbeidet for 100 kroner dagen. De har også arbeidet ulovlig. De har ut fra papirene vi har, verken lov til å studere eller arbeide. De har heller ikke vært i opplæring og arbeidet sammen med andre, altså kommet i tillegg til ordinær bemanning. De har utført selvstendig arbeid i helseinstitusjoner, også alene på natta.

Delte ut medisin

I tillegg har jeg fått skriftlig bekymringsmelding om at en av de ukrainske hjelpepleierne ble satt til å dele ut medisin på egen hånd den tredje dagen hun var i stilling. Også dette er i strid med norsk lov.

– Hvem varslet om forholdene?

– Det var ansatte i helsevesenet, organisert i Fagforbundet. Meldingen om uforsvarlig utdeling av medisiner kom som tekstmelding og vil bli undersøkt nærmere i likhet med annen informasjon vi har fått.

De skal ha lønn

– Hva skjer videre?

– Hjelpepleierne skal ha lønn. Vi har oversikt over hvem som har jobbet, når og hva slags vakter de har hatt. De skal ha betalt for kvelds- og nattarbeid og helgearbeid. Kravet rettes mot Norsk Helsepersonell, subsidiært kommunene. Disse kan ikke fraskrive seg ansvaret med henvisning til at de trodde at alle papirene var i orden, og at ukrainerne var innleid. Ansvaret blir ikke mindre om kommunene nå har sagt opp avtalen, sier Helge Larsen.

– Det som virkelig forarger, er at arbeidsfolk i et av Europas fattigste land hver har betalt 1000 dollar for å komme til et av verdens rikeste for så å bli avspist med en godtgjørelse på 100 kroner dagen. Familiene i Ukraina har sendt penger fordi 100 kroner ikke har vært tilstrekkelig til livsopphold. Det er lett å ty til begrepet slaveri når disse forholdene omtales.

Kommunene reagerte ikke

– Vi er veldig forbauset over at de seks kommunene ikke har undersøkt bedre disse arbeidstakernes bakgrunn og arbeidsbetingelser og reagert på et langt tidligere tidspunkt. Ukrainerne har vært her i mellom to og fire ­måneder. Vi er også bekymret over at kommunene har latt ukrainere uten nødvendig språkkunnskap tjenestegjøre i helsevesenet. Disse kommunene bør nå gå i seg selv og sjekke ­rutinene, mener Øystein Hansen, LOs distriktssekretær i Rogaland.

– Hva sier kontrakten om arbeids­betingelsene?

– Kontrakten mellom Norsk ­Helsepersonell og Karmøy kommune sier at de kan disponeres til tjeneste i vanlig turnus, noe som også har skjedd. Dette har de ikke anledning til. Arbeidstakere under opplæring skal komme i tillegg til ordinær bemanning. De skal heller ikke gå natt, noe ukrainerne har gjort.

– Her er med andre ord mye å gripe fatt i. Vi aksepterer ikke at arbeids­takere utnyttes på denne måten. Jobber du ordinært, skal du også ha ordinær lønn. Dette gjelder også utlendinger, sier Øystein Hansen.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy