JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjeføkonom tror ikke Erna vil bruke mer oljepenger

Jens Stoltenberg vil bruke mindre oljepenger i neste års statsbudsjett. LO-økonom Stein Reegård tror ikke Erna Solberg tør bruke mer for å framstå som ansvarlig.

2013101113240020131217000902

Stoltenberg har varslet at regjeringen i statsbudsjettet for 2014, som legges fram mandag, vil bruke knapt tre prosent av pensjonsfondet. Det er den laveste prosentandelen regjeringen har brukt i løpet av åtte år. Handlingsregelen, som statsministeren har utfordret de borgerlige på i hele valgkampen, tillater at staten bruker fire prosent. Sjeføkonom i LO, Stein Reegård, tror ikke regjeringen til Erna Solberg vil øke bruken av oljepenger i neste års budsjett.

– De skal holde balansen i budsjettet, så jeg tror ikke de vil gjøre noe der, sier Reegård.

– Men de kan vel bruke mer oljepenger?

– Jeg tror Erna Solberg vil gjøre mye for å framstå som ansvarlig. Bruker de mer oljepenger, er de uansvarlige og de kommer til å bli kritisert. Det ønsker ikke Solberg, spår Reegård.

– Erna vil bruke 10–15 milliarder ekstra

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank First Securities, sier det ikke er noe i veien for at den påtroppende regjeringen kan øke budsjettet. Han understreker samtidig at fallet i kronekursen i realiteten gir den nye regjeringen mer å rutte med.

– Men jeg tror ikke den påtroppende regjeringen tør å øke bruken av oljepenger veldig mye. Skal jeg tippe, vil de bruke mellom 10 og 15 milliarder kroner ekstra – som går til skatteletter. De har sagt at det å øke bunnfradraget er viktigst, men det vil kun hjelpe dem med veldig lav inntekt. De kommer nok derfor også til å senke arveavgiften og formueskatten litt, sier han.

Fornuftig pengebruk av Stoltenberg

Sjeføkonomen i Swedbank tror Høyre og Frp vil begrunne økt pengebruk med at økonomien ikke har gått så bra som Stoltenberg har gitt inntrykk av.

– De kan begrunne det med at veksten er lavere og at ledigheten stiger, sier sjeføkonomen.

Han syns regjeringen har lagt seg på et fornuftig nivå i bruk av skattepenger til neste års budsjett.

– Vi vet at en del utgifter kommer til å stige i årene framover, blant annet alderstrygden. Alternativet til å kutte i ytelsene senere, er å bruke mindre i dag. Det vil jeg si er fornuftig.

Begrenset hva de får endret

Stein Reegård sier det er teknisk mulig for den påtroppende regjeringen å gjøre store omprioriteringer på statsbudsjettet før det vedtas i Stortinget. Likevel har ingen tro på at de helt store endringene vil komme.

– Jeg tror ikke de vil ta den belastningen nå, som for eksempel ved å kutte kraftig i landbruksstøtten, sier Reegård.

– Etter det den påtroppende regjeringen har vist til nå, kommer de største endringene utenfor statsbudsjettet, med privatisering og den type ting, fortsetter han.

Harald Magnus Andreassen mener det blir vanskelig for Høyre/Frp-regjeringen å kutte noe særlig i utgiftssiden i neste års statsbudsjett.

– En stor del av utgiftene er bundet i pågående prosjekter eller løfter som er gitt, og til pensjon og drift av sykehus, sier Andreassen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy