I mer enn tre år har Fagforbundet og Fag og Arbeid, FOA, i Danmark hatt jevnlige møter. Denne gangen inviterte de med 20 medlemmer fra hvert land til et to dagers arbeidsseminar. Arbeidsseminaret hadde to hovedtemaer. Spørsmålet om all forskningen som gjøres på kosthold og trivsel setter spor i barnehagehverdagen og hvem det er som avgjør om så er tilfelle. Det andre formålet var å skape kontakt og lære av hverandre.
Vil heve statusen
– Møtene har vist oss at vi har mye å lære av hverandre. Vi står sterkere hvis vi klarer å styre utviklingen mot en god barnehage i begge land, sier seksjonsleder i Fagforbundets Seksjon kirke, kultur og oppvekst (SKKO), Mette Henriksen Aas.
I andre deler av Europa er barnehageområdet en del av det sosiale området, mens i Norge og Danmark er barnehagen en del av det formelle opplæringsløpet.
– Det er første gangen SKKO arrangerer et slikt fagkurs. Vi vil heve statusen til barnehagene og den kompetansen de som arbeider der besitter. Barnehagen er et sted barna utvikler seg og får impulser.
– Denne gangen søkte vi etter 20 barne- og ungdomsarbeidere gjennom Fagbladet. Jeg håper alle har lært av hverandre og at kontakter er skapt, sier SKKO-lederen.
Nye innspill og bekreftelse
Raymond Stolpen fra Trollskogen barnehage i Rognan og Tove Sæther fra Einerabben barnehage i Tromsø er kjempefornøyd etter to dager sammen med danske kollegaer. Begge føler at de har fått bekreftelse gjennom diskusjonene på tanker de selv gjør seg.
– Det var ikke noen nye tema. Ernæring og trivsel jobber vi med hver dag, men jeg har fått nye innspill som jeg tar med tilbake, sier Sæther.
Hun likte diskusjonen om læreplaner og aktiviteter.
– Kanskje er det for mye fokus på prosjekt, mens vi burde synliggjøre på ukeplanen all læringen som ligger i hverdagssituasjoner og rutiner, som for eksempel i garderobesituasjonen, sier hun.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Vidar Eriksen