Hun er lettet over at regjeringen nå har bestemt seg for å redusere arbeidstida for ansatte som arbeider tredelt turnus og minst hver tredje søndag.
– Dette har vi arbeidet for i nøyaktig 30 år, og jeg tror det kommer akkurat nå fordi fagbevegelsen har et så tett samarbeid med den rødgrønne regjeringa, sier Blakstad. Hun mener den nåværende regjeringa har vist et engasjement for likestilling både når det gjelder lønn og arbeidstid.
– Nå skjer det noe. Nå blir det ikke lenger bare utredet, sier hun.
Seksjonslederen er ikke bekymret for at denne endringen i arbeidstid vil bli kostbar.
– Jeg tror tvert imot at en reduksjon i arbeidstida vil gjøre at folk står lenger i jobb. For det å arbeide skift eller turnus er svært belastende, og medfører en vesentlig helserisiko. Det vil derfor lønne seg å redusere belastningene for de gruppene som stadig må snu på døgnet.
Neste skritt i retning mer likestilling og bedre ivaretakelse av ansatte i helsesektoren er etter Blakstads mening flere prosjekter med 6 timers arbeidsdag og et krafttak for å redusere deltid.
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.
Per Flakstad
TØFF HVERDAG: Gamle Svinesundbru er åpnet for grensependlere i helsekritiske funksjoner. Likevel, det er en tøff hverdag, med daglige kontroller, sier Karin Stacke.
Ola Tømmerås
Colourbox
FÅR FØLGER: Om ansatte i Porsgrunn kommune takker nei til vaksinen mot korona, kan det få konsekvenser for arbeidet. På bildet fyller en sykepleier fra Bærum kommune sprøyter med Pfizer-vaksine mot koronavirus.
Heiko Junge / NTB