Statsrådene Magnhild Meltveit Kleppa (Kommunal- og regionaldepartementet) og Bjarne Håkon Hanssen (Helse- og omsorgsdepartementet) presenterte pakka i formiddag.
– Dette er prosjekter som kan si oss noe om hvordan vi kan få til godt samarbeid på tvers av kommunegrenser og mellom kommuner og helseforetak, sa de to statsrådene.
Midlene skal blant annet gå til pilotsykehusprosjekter og lokale samhandlingstiltak mellom kommuner og helseforetak, herunder interkommunale samarbeidsmodeller.
– Det er flott at helseforetakene får støtte til å fortsette gode prosjekter som vil sikre bedre pasientflyt og heve kompetansen i kommunene, mener Kjellfrid T. Blakstad, leder i Seksjon helse og sosial i Fagforbundet.
Hun syns det er bra at pengene til samhandlingsprosjekter kommer nå selv om samhandlingsreformen ikke blir presentert før 9. juni.
– Det er viktig at arbeidet med ulike tiltak kan settes i gang eller videreføres. Vi har ikke tid til å stoppe opp reformarbeidet, sier hun.
– Kommunene trenger blant annet å øke kompetansen blant sine ansatte for å kunne gi forsvarlig helsehjelp til nye pasientgrupper. Både kompetanseheving og omorganisering tar tid om det skal gjøres på en god måte, sier hun og understreker at alle yrkesgrupper må få del i kompetanseløftet ute i kommunene.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
Anita Arntzen