Delene av rapporten som er offentliggjort viser blant annet at saken ikke ble tilfredsstillende dokumentert.
«Den aktuelle beboeren ble ikke undersøkt, og eventuelle bevis ble ikke sikret,» står det i rapportens innledende hovedbudskap.
Dårlige rutiner og sen varsling ble avgjørende for at politiet henla overgrepsanklagene mot hjelpepleier Stig Berntsen på grunn av bevisets stilling.
– Før du begynner å lete etter en overgrepsmann, bør du undersøke om det har skjedd et overgrep, sier Berntsen.
Han har hele tida understreket at det er arbeidsgivers håndtering av saken som gjør at han kanskje aldri får bevist sin uskyld og mener Kommunerevisjonens rapport langt på vei viser det samme.
Mangel på dokumentasjon
Berntsen viser til avsnittet i rapporten som beskriver mangelen på dokumentasjon.
«Det ble ikke sørget for nødvendig dokumentasjon. Det var kun [Berntsen] som benyttet journalsystemet til dokumentasjon av relevant informasjon. Samtalene med beboere, samt vurderinger og beslutninger vedrørende overgrepspåstandene, ble først dokumentert flere dager etter at de fant sted. Dette bidro til å skape usikkerhet i ettertid om hva beboerne faktisk hadde sagt, samt hvilke vurderinger og beslutninger som egentlig var tatt av de involverte ansatte.»
– Dette er svært alvorlig og fratar både pasienten og meg enhver rettsikkerhet, sier Berntsen.
Dårlig ivaretakelse
Rapporten beskriver også sviktende oppfølging av Berntsen som arbeidstaker.
«Hjemsendelsen av den ansatte skjedde ikke i henhold til regelverket. Arbeidsgiver hadde videre ikke en tilfredsstillende oppfølging av den ansatte etter hjemsendelsen og gjennom den første helgen.»
Og videre: «Samlet sett skapte den dårlige behandlingen av [Berntsen] fredag 11.11.2011 og de påfølgende dagene et vanskelig utgangspunkt for tillit og videre dialog mellom arbeidsgiver og [Berntsen]».
Det har gått nesten to år siden Berntsen ble anklaget for overgrep mot pleietrengende pasienter på Lindeberg sykehjem i 2011. I juni 2012 henlegger politiet saken, og Berntsen får autorisasjonen som hjelpepleier tilbake.
Ett år senere hadde Berntsen imidlertid ennå ikke fått jobben sin tilbake. I juni i år leverte Fagforbundet søksmål mot Oslo kommune på vegne av Berntsen, med krav om at han får erstatning og jobben sin tilbake.
Kommunerevisjonens rapport vil være et sentralt bevis i saken.
Enig i hovedtrekkene
I en uttalelse til rapporten, skriver Sykehjemsetaten i Oslo kommune at:
«Etatens samlede vurdering av rapportens vurderinger og konklusjoner er at disse i hovedtrekk er i overensstemmelse med etatens egne vurderinger, men at det på enkelte områder er noe ulik oppfatning.»
Blant annet gjelder det svakhetene i deres oppfølging av den ansatte. De skriver videre: «Etatens oppfatning er at [Berntsen] ble tilstrekkelig fulgt opp i tråd med kravene i både arbeidsmiljøloven og i folketrygdloven.»
Verken Sykehjemsetaten eller Kommunerevisjonen ønsker å gi ytterligere kommentar til Fagbladet om saken.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye