Trygghet for eldre bussjåfører
Regjeringen sikrer eldre sjåfører og gjør det umulig å bruke anbud i kollektivtransporten til å dumpe de ansattes lønns- og arbeidsvilkår.
– Med dette følger regjeringen opp punktet i Soria Moria-erklæringen om å sikre rettighetene til arbeidstakerne i forbindelse med anbudskonkurranse i transportsektoren. Vi har vært utålmodige, men kan nå si oss svært godt fornøyd med regjeringens innsats, sier Fagforbundets leder for Seksjon samferdsel og teknisk, Stein Guldbrandsen.
– Dette hadde vi aldri fått til med en borgerlig regjering, legger han til.
Guldbrandsen understreker at Fagforbundet fortsatt er sterkt imot anbud og konkurranse i kollektivtrafikken, og at forbundet vil fortsette å kjempe for at det skal bli en tjeneste drevet av det offentlige. Samtidig mener han at de endringene regjeringen nå gjør framlegg om, sammen med bransjeavtalen i transportsektoren, reparerer noen av de uheldige siden ved konkurranse og anbud.
Ikke svekkede vilkår
– Jeg vil ikke ha ordninger som gjør at en konkurranse om tildeling av kontrakter for drift av kollektivtransport blir vunnet ved hjelp av innsparinger som kommer ved at eldre arbeidstakere med høyt sykefravær blir skviset ut av arbeidsmarkedet. For samfunnet er det heller ingen gevinst i at ulike former for konkurranse fører til at lønns- og arbeidsvilkårene for de ansatte svekkes, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete i forbindelse med at det i dagens statsråd er gjort framlegg om flere endringer i loven om yrkestransport og jernbaneloven.
Endringene legger opp til at reglene for virksomhetsoverdragelse også skal gjelde for anbud i kollektivtrafikken. Det betyr i praksis at selskapet som vinner anbudskonkurransen er forpliktet til ikke å gi de ansatte som følger med i kontrakten dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som følger av landsomfattende tariffavtale eller hva som ellers er normalt for det aktuelle stedet og yrket. Samme plikt skal også gjelde for alle underleverandører.
Tidligere har partene i transportsektoren forhandlet fram en riksdekkende bransjeavtale.
Hever aldersgrensen
Regjeringen har videre gjort framlegg om at aldersgrensen for å kunne arbeide som buss- og drosjesjåfør skal heves fra 70 til 75 år, og at endringen i transportloven skal knyttes til aldersgrensen for å få kjøreseddel for buss eller bil i konsesjonspliktig persontransport.
Denne endringen er i tråd med ønske fra både buss- og drosjenæringen.