JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trygghet for eldre bussjåfører

Regjeringen sikrer eldre sjåfører og gjør det umulig å bruke anbud i kollektivtransporten til å dumpe de ansattes lønns- og arbeidsvilkår.

2009040310581120131216093355

– Med dette følger regjeringen opp punktet i Soria Moria-erklæringen om å sikre rettighetene til arbeidstakerne i forbindelse med anbudskonkurranse i transportsektoren. Vi har vært utålmodige, men kan nå si oss svært godt fornøyd med regjeringens innsats, sier Fagforbundets leder for Seksjon samferdsel og teknisk, Stein Guldbrandsen.

– Dette hadde vi aldri fått til med en borgerlig regjering, legger han til.

Guldbrandsen understreker at Fagforbundet fortsatt er sterkt imot anbud og konkurranse i kollektivtrafikken, og at forbundet vil fortsette å kjempe for at det skal bli en tjeneste drevet av det offentlige. Samtidig mener han at de endringene regjeringen nå gjør framlegg om, sammen med bransjeavtalen i transportsektoren, reparerer noen av de uheldige siden ved konkurranse og anbud.

Ikke svekkede vilkår

– Jeg vil ikke ha ordninger som gjør at en konkurranse om tildeling av kontrakter for drift av kollektivtransport blir vunnet ved hjelp av innsparinger som kommer ved at eldre arbeidstakere med høyt sykefravær blir skviset ut av arbeidsmarkedet. For samfunnet er det heller ingen gevinst i at ulike former for konkurranse fører til at lønns- og arbeidsvilkårene for de ansatte svekkes, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete i forbindelse med at det i dagens statsråd er gjort framlegg om flere endringer i loven om yrkestransport og jernbaneloven.

Endringene legger opp til at reglene for virksomhetsoverdragelse også skal gjelde for anbud i kollektivtrafikken. Det betyr i praksis at selskapet som vinner anbudskonkurransen er forpliktet til ikke å gi de ansatte som følger med i kontrakten dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som følger av landsomfattende tariffavtale eller hva som ellers er normalt for det aktuelle stedet og yrket. Samme plikt skal også gjelde for alle underleverandører.

Tidligere har partene i transportsektoren forhandlet fram en riksdekkende bransjeavtale.

Hever aldersgrensen

Regjeringen har videre gjort framlegg om at aldersgrensen for å kunne arbeide som buss- og drosjesjåfør skal heves fra 70 til 75 år, og at endringen i transportloven skal knyttes til aldersgrensen for å få kjøreseddel for buss eller bil i konsesjonspliktig persontransport.

Denne endringen er i tråd med ønske fra både buss- og drosjenæringen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy