JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffkamp etter påske

I første fase i Spekter-oppgjøret er det oppnådd 1 krone timen i generelt tillegg pluss 1 krone i lavlønnstillegg. Men det er mer i vente: Ny minstelønn for sykehusansatte avtales i sentrale forhandlinger i etterkant av kommuneoppgjøret som starter 15. april.

2009040313320120131216093406

Første del i Spekteroppgjøret, (A1-forhandlingene) er avsluttet med følgende resultat: Alle gis et generelt tillegg på 1950 kroner (1 krone timen). Arbeidstakere med lønn under 319 .000 kroner, det vil si 90 prosent av industriarbeiderlønn, gis et ytterligere tillegg på 1950 kroner med virkning fra 1. april.

Minstelønn på 300.000 avtalt i fjor

For Lovisenberg sykehus (område 4) og Spekter Helse (område 10) blir beløpene omregnet til 2194 kroner, fordi tilleggene her gis fra 1. mai. Særskilt for disse to områdene gjelder videre at «arbeidstakere som etter dette fortsatt ligger under tidligere avtalt minstelønn på kr 300.000, reguleres opp til nytt minstelønnsnivå».

Dette er i tråd med at partene i tariffoppgjøret i fjor ble enig om at minstelønnen for arbeidstakere i stillingsgruppe 1 (stillinger uten krav til utdanning) økes til 300.000 kroner fra 1. mai 2009.

Dette er det økonomiske utgangspunktet når forhandlingene om ny minstelønn forhandles i videre sentrale forhandlinger (A2-forhandlinger). Dato for dette er ennå ikke avtalt.

Virksomhetsforhandlinger

I Spekterområdet har Fagforbundet også medlemmer i blant annet orkestre, teatre og Nettbuss. Disse begynner virksomhetsvise forhandlinger (B-del) etter påske.

Søk bistand

På linje med NHO står det også i protokollen med Spekter at partene kan avtale å utsette eller forhandle seg bort fra det generelle tillegget. Det er en forutsetning at eventuell enighet om det ikke skal føre til avlønning i strid med lønnsbestemmelsene i overenskomsten. LO Stat oppfordrer arbeidstakerorganisasjonene som forhandler lokalt å be om bistand sentralt før de eventuelt avtaler unntak.

KS-oppgjøret starter 15. april

Forhandlingene for de ansatte i fylker og kommuner starter rett over påske, onsdag 15. april . I kommunesektoren er også minstelønnssatser framforhandlet i hovedtariffoppgjøret i fjor. Hovedutfordringen blir også her å sikre god tjenestepensjon og AFP for de ansatte. En utfordring blir også å få til pensjonsordning for over 30.000 deltidsarbeidere med flere små stillingsbrøker .

Forhandlerne i LO Kommune trer sammen den 14. april for å bli enige om profilen på kravene som legges fram for KS.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy