per.flakstad@fagforbundet.no
– Jeg tror jeg har det tredje varmeste forsvaret for det rødgrønne regjeringssamarbeidet. De to varmeste heter Soria Moria I og II, sa Solhjell på pressekonferansen der han lanserte den nye boken sin.
Forsvar for rødgrønne utfordringer
Boka er ikke er forsvar for det rødgrønne prosjektet som sådan. Solhjell er kritisk til deler av samarbeidet. Blant annet sa han på pressekonferansen at Arbeiderpartiet burde være mer villig til å tenke samfunnsfornying enn hva han synes de er i dag.
– Denne boka er et forsvar – ikke for den rødgrønne prosjektet i seg selv – men et forsvar for de problemstillingene og utfordringer som skal fornye det og bringe det videre, sa Solhjell.
Han mener – kanskje ikke så overraskende – at SV bør ha en mer ledende rolle i regjeringssamarbeide og en sterkere hånd på rattet som styrer politikken.
På spørsmål fra salen om hvordan han mener et parti med fire prosents oppslutning kan ha en slik rolle i regjeringen, svarte han at SV er et parti som har nye ideer og visjoner, og en naturlig utålmodighet, som gir gode forutsetninger for å ligge i forkant av den politiske utviklingen.
Farlig å se bakover
– Det rødgrønne prosjektet er et viktig alternativ til at konservative og liberalistiske partier klumper seg sammen i sentrum. Vi trenger et strategisk politisk prosjekt som skal forme samfunnet og dreie utviklinger mot det politiske venstre, sa Solhjell.
– Derfor må vi våge å diskutere behovene for endring og hvordan vårt politiske prosjekt skal fornyes, fortsatte han.
Solhjell mener dette ikke minst gjelder SV selv, som etter to dårlige valg opplever intern uro og store motsetninger i synene på hvordan partiet skal få grepet på velgerne igjen.
– Jeg tror i alle fall ikke løsningen er å se bakover og tro at alt var bedre før, det vil være en farlig utvgikling, sa Solhjell.
Han fikk flere spørsmål om hvem av partiets to lederkandidater som står nærmest i politisk syn, men dem ønsket han ikke å svare på.
– De får svare selv. De blir helt sikkert spurt om hva de mener om boka, sa Solhjell.
Klima og helse- og omsorg
I boka beskriver han klima og helse- og omsorg som to av de viktigste temaene som kommer til å prege politikken.
– Det forrige hundreåret var preget av kvantitet. Vi fikk stadig mer av alt – både det vi hadde bruk for og en del vi kanskje ikke trengte så godt. Slik kan vi ikke fortsette, vi kan ikke fortsette å få mer av alt. Jeg tror derfor at det neste hundreåret, som vi så vidt har begynt på, kommer til å bli preget av kvalitet, sa Bård Vegar Solhjell.
Colourbox
SPENTE PÅ DOMMEN: Camilla Røysland, Gunn-Evelyn Kristensen og Anna Ghazaryan ble oppsagt og gikk til sak for å få beholde jobbene sine. Det siste Fagforbundet-medlemmet som er med på søksmålet var ikke til stede da bildet ble tatt.
Bjørn Kristian Rudaa, Fagforbundet
GLEMMER IKKE: Ambulansefagarbeiderne Jean-René Ylönen (t.v.) og Espen Munthe-Kaas (t.h.) hadde nattevakt på Ullevål sykehus i Oslo da Gjerdrum-alarmen gikk. Her med sjefen Roar Blyverket (foran), som var operativ leder for helsepersonellet på stedet.
Anita Arntzen
ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)
Per Flakstad
INN I DET UKJENTE: I tillegg til at det hastet å drive redningsarbeid, hastet det å sikre stedet så redningsarbeiderne ikke risikerte å bli ofre for raset selv.
Ola Tangen/Oslo brann og redningsvesen
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com