per.flakstad@fagforbundet.no
– Jeg tror jeg har det tredje varmeste forsvaret for det rødgrønne regjeringssamarbeidet. De to varmeste heter Soria Moria I og II, sa Solhjell på pressekonferansen der han lanserte den nye boken sin.
Forsvar for rødgrønne utfordringer
Boka er ikke er forsvar for det rødgrønne prosjektet som sådan. Solhjell er kritisk til deler av samarbeidet. Blant annet sa han på pressekonferansen at Arbeiderpartiet burde være mer villig til å tenke samfunnsfornying enn hva han synes de er i dag.
– Denne boka er et forsvar – ikke for den rødgrønne prosjektet i seg selv – men et forsvar for de problemstillingene og utfordringer som skal fornye det og bringe det videre, sa Solhjell.
Han mener – kanskje ikke så overraskende – at SV bør ha en mer ledende rolle i regjeringssamarbeide og en sterkere hånd på rattet som styrer politikken.
På spørsmål fra salen om hvordan han mener et parti med fire prosents oppslutning kan ha en slik rolle i regjeringen, svarte han at SV er et parti som har nye ideer og visjoner, og en naturlig utålmodighet, som gir gode forutsetninger for å ligge i forkant av den politiske utviklingen.
Farlig å se bakover
– Det rødgrønne prosjektet er et viktig alternativ til at konservative og liberalistiske partier klumper seg sammen i sentrum. Vi trenger et strategisk politisk prosjekt som skal forme samfunnet og dreie utviklinger mot det politiske venstre, sa Solhjell.
– Derfor må vi våge å diskutere behovene for endring og hvordan vårt politiske prosjekt skal fornyes, fortsatte han.
Solhjell mener dette ikke minst gjelder SV selv, som etter to dårlige valg opplever intern uro og store motsetninger i synene på hvordan partiet skal få grepet på velgerne igjen.
– Jeg tror i alle fall ikke løsningen er å se bakover og tro at alt var bedre før, det vil være en farlig utvgikling, sa Solhjell.
Han fikk flere spørsmål om hvem av partiets to lederkandidater som står nærmest i politisk syn, men dem ønsket han ikke å svare på.
– De får svare selv. De blir helt sikkert spurt om hva de mener om boka, sa Solhjell.
Klima og helse- og omsorg
I boka beskriver han klima og helse- og omsorg som to av de viktigste temaene som kommer til å prege politikken.
– Det forrige hundreåret var preget av kvantitet. Vi fikk stadig mer av alt – både det vi hadde bruk for og en del vi kanskje ikke trengte så godt. Slik kan vi ikke fortsette, vi kan ikke fortsette å få mer av alt. Jeg tror derfor at det neste hundreåret, som vi så vidt har begynt på, kommer til å bli preget av kvalitet, sa Bård Vegar Solhjell.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye