Sterkest sammen

– Å få en god pensjonsordning er det viktigste for medlemmene våre. De viktigste elementene i dagens ordning må være gjenkjennelige, ellers kan oppgjøret ende i storkonflikt, sa forhandlingsleder Jan Davidsen i LO kommune til pressen etter at kravene ble overlevert til KS i formiddag.

2009041515105820131216093731

De viktigste elementene er brutto tjenestepensjonsordning, en opptjeningstid på 30 år og at det fra 65 år garanteres minst 66 prosent av sluttlønn.

Felles krav

– Felles krav med de øvrige arbeidstakerorganisasjonene er den beste garantien for at vi skal få gjennomslag for våre pensjonskrav, sier Jan Davidsen til Fagbladet.

Jan Davidsen, som forhandler for om lag 200.000 LO-medlemmer i kommunal sektor, er opptatt av at det ikke skal bli vanskeligere for lavlønte å få rett til AFP ved 62 år etter at inntektskravet er høynet for å oppnå avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor.

– Inngangsbilletten for å oppnå AFP ved 62 år må være like god som i dag, sier Davidsen.

Et viktig krav som gjelder mange i deltidsstillinger er at tjenestepensjonsordning gjøres gjeldende for alle med 20 prosent stilling. I dag må en kommunalt ansatt arbeide minst 37 prosent stilling for å komme med i offentlig tjenestepensjonsordning.

Forhandlingsleder Jan Davidsen vil ikke gå inn på hvor smertegrensen går i forhold til eneventuell streik.

– Vi må få til en helhetsløsning der forutsetningen er en like god pensjonsordning som i dag, sier Jan Davidsen.

Pensjon viktigst

Pensjon er den viktigste saken i årets mellomoppgjør. Allerede ved hovedoppgjøret i fjor ble det framforhandlet et generelt tillegg på 3,1 prosent av den enkeltes grunnlønn, minimum 9000 kroner fra 1. mai i år. Ved starten av årets mellomoppgjør har de ansattes hovedsammenslutninger for første gang lagt fram likelydende krav i forhandlingene om pensjon.

Staten må bidra

Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS var forbauset over at alle fire forhandlingssammenslutninger i kommune og stat hadde kommet fram til samstemte krav ved startskuddet for tariffoppgjøret i offentlig sektor i dag.

– Dette viser hvor viktig pensjonsspørsmålet er for arbeidstakerne, sa Sundnes til pressen etter at han hadde mottatt kravene.

Han framholdt at pensjon også er viktig for KS.

– Det viktigste er å tilpasse til ny folketrygd, hva det koster og hvordan dette skal finansieres i en bærekraftig ordning. Det er liten vits å ha en ordning som råtner på rot. Her har partene en viktig jobb å gjøre, og det har også andre, sa Sundnes, med klar adresse til at statsminister Jens Stoltenberg må belage seg på å bla opp for å få på plass en pensjonsordning som partene kan godta.

Det kreves en fleksibel, brutto tjenestepensjonsordning.

Fleksibiliteten gjennomføres slik at ny folketrygd sammen med tjenestepensjon gir incentiver til å stå lenger i arbeid og at arbeidsinntekt og pensjon kan kombineres uten avkorting i pensjonen.

Tjenestepensjonsordningen gjøres gjeldende for alle med 20 prosent stilling eller mer.

Det kreves at ytelsen ved 62 år i tidligpensjonsordningene er minst like god som i dagens AFP- ordning.

Det må ikke bli vanskeligere å kvalifisere til hel tidligpensjon ved 62 år enn til dagens AFP.

Fra 65 år garanteres alderspensjon på minst 66 prosent av sluttlønn opp til 12 ganger grunnbeløpet i folketrygden ved 30 års opptjening.

Særaldersgrensene sikres og videreføres med dagens ytelsesnivå.

Likestillingsperspektivet må stå sentralt, og deltid må ivaretas.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy