Etterbetalingen gjelder for perioden fra 1. januar 2005 og fram til 30. april året etter. Bergen kommune har fram til nå nektet å betale lønnstillegget fordi kommunen mente at brannformenn og underbrannmestere ikke hadde et tilstrekkelig lederansvar til å oppfylle særavtalens vilkår.
Hadde myndighet
Særavtalen, som trådte i kraft 1. januar 2005, har en bestemmelse om at ledere i brann- og redningstjenesten skal lønnes med minst 8000 kroner mer enn dem de er satt til å lede. Sju av Fagforbundets medlemmer hadde stillinger som brannformann og underbrannmester, men Bergen kommune mente særavtalens bestemmelser bare skulle gjelde for brannmester og overbrannmester med reelt lederansvar.
Fagforbundet mente i arbeidsretten at en både måtte se på ledelsesstrukturen og oppgavene som de aktuelle lederne utførte. Det var brannformann og underbrannmester som hadde ansvaret for at de daglige arbeidsoppgavene på stasjonen ble utført, og at stasjonen til enhver tid var operativ. Ifølge Fagforbundet krever dette både instruksjonsmyndighet og beslutningsmyndighet.
Det var også brannformann og underbrannmester som skrev rapporter ved uttrykninger.
Fagforbundet anførte også i retten at fram til denne tvisten oppstod, hadde Bergen kommune tradisjon for at både underbrannmester og brannformann ble lønnet høyere enn brannkonstabler.
Ikke lederansvar
KS og Bergen kommune hevdet på sin side at det ikke er nok å ha en stillingskode for å få særavtale-tillegget.
De mente det måtte stilles et minstekrav til innholdet og lederfunksjonen i stillingen, og at den blant annet måtte ha arbeidsgiverfunksjon og styringsrett for å komme inn under særavtale-bestemmelsene.
Arbeidsleder har aldri vært ansett som leder i særavtalens forstand, mente de.
Fullt medhold
Fagforbundet fikk imidlertid fullt medhold i arbeidsretten, som la til grunn at både brannformann og underbrannmester var en viktig del av kommandolinjen i brannvesenet med klart definerte oppgaver og ansvar for daglig drift ved brannstasjonen og ved utrykning.
Arbeidsretten fant det bevist at begge stillingen hadde instruksjonsmyndighet og beslutningsmyndighet, og et ansvar som etter rettens syn lå innenfor lederbegrepet i særavtalens bestemmelser.
Bergen kommune ble dermed dømt til å betale de sju medlemmene i Fagforbundet stillingstillegget på 8000 kroner fra 1. januar 2005 og fram til 30. april året etter. Da ble nemlig brannvesenet i Bergen omorganisert på en måte som gjorde at stillingene som brannformann og underbrannmester forsvant.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen