JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brannseier i arbeidsretten

Brannformenn og underbrannmestere i Bergen får etterbetalt et særavtale-tillegg på 8000 kroner etter at Fagforbundet vant i arbeidsretten.

2009041714280720131216093934

Etterbetalingen gjelder for perioden fra 1. januar 2005 og fram til 30. april året etter. Bergen kommune har fram til nå nektet å betale lønnstillegget fordi kommunen mente at brannformenn og underbrannmestere ikke hadde et tilstrekkelig lederansvar til å oppfylle særavtalens vilkår.

Hadde myndighet

Særavtalen, som trådte i kraft 1. januar 2005, har en bestemmelse om at ledere i brann- og redningstjenesten skal lønnes med minst 8000 kroner mer enn dem de er satt til å lede. Sju av Fagforbundets medlemmer hadde stillinger som brannformann og underbrannmester, men Bergen kommune mente særavtalens bestemmelser bare skulle gjelde for brannmester og overbrannmester med reelt lederansvar.

Fagforbundet mente i arbeidsretten at en både måtte se på ledelsesstrukturen og oppgavene som de aktuelle lederne utførte. Det var brannformann og underbrannmester som hadde ansvaret for at de daglige arbeidsoppgavene på stasjonen ble utført, og at stasjonen til enhver tid var operativ. Ifølge Fagforbundet krever dette både instruksjonsmyndighet og beslutningsmyndighet.

Det var også brannformann og underbrannmester som skrev rapporter ved uttrykninger.

Fagforbundet anførte også i retten at fram til denne tvisten oppstod, hadde Bergen kommune tradisjon for at både underbrannmester og brannformann ble lønnet høyere enn brannkonstabler.

Ikke lederansvar

KS og Bergen kommune hevdet på sin side at det ikke er nok å ha en stillingskode for å få særavtale-tillegget.

De mente det måtte stilles et minstekrav til innholdet og lederfunksjonen i stillingen, og at den blant annet måtte ha arbeidsgiverfunksjon og styringsrett for å komme inn under særavtale-bestemmelsene.

Arbeidsleder har aldri vært ansett som leder i særavtalens forstand, mente de.

Fullt medhold

Fagforbundet fikk imidlertid fullt medhold i arbeidsretten, som la til grunn at både brannformann og underbrannmester var en viktig del av kommandolinjen i brannvesenet med klart definerte oppgaver og ansvar for daglig drift ved brannstasjonen og ved utrykning.

Arbeidsretten fant det bevist at begge stillingen hadde instruksjonsmyndighet og beslutningsmyndighet, og et ansvar som etter rettens syn lå innenfor lederbegrepet i særavtalens bestemmelser.

Bergen kommune ble dermed dømt til å betale de sju medlemmene i Fagforbundet stillingstillegget på 8000 kroner fra 1. januar 2005 og fram til 30. april året etter. Da ble nemlig brannvesenet i Bergen omorganisert på en måte som gjorde at stillingene som brannformann og underbrannmester forsvant.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy