JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunens egne snekkere

Nordre Land i Oppland har etablert sitt eget snekkerlag i stedet for å sette alle små oppdrag og løpende vedlikehold ut på anbud.

2009042309325620131216094412

Kommunen er en av de første, hvis ikke den aller første i Norge, som organiserer vedlikeholdet sitt på denne måten.

– Bakgrunnen var for det første at vi i fjor sommer fikk inn skuffende få og dyre anbud på et barnehagetilbygg. I tillegg har vi slitt med å få entreprenørfirmaer til å legge inn anbud på mindre vedlikeholdsoppdrag. Da byggebransjen var på det mest hektiske, virket det rett og slett som om slike oppdrag ikke var interessante for dem, forteller teknisk sjef i Nordre Land, Asbjørn Strømsjordet.

– I stedet begynte vi å regne på om vi kunne gjøre dette arbeidet selv, og regnestykkene viste at vi kunne spare kommunen for mye penger ved å ansette egne folk, fortsetter han.

Fem snekkere

Tore Stensrud ble ansatt som prosjektleder/byggeleder i juni i fjor. Senere har kommunen ansatt fire snekkere til. Snekkerlaget er et treårs-prosjekt, men både Stensrud og Strømsjordet håper at kommunen kan holde seg med en liten snekkeravdeling på permanent basis etter prøveperioden.

– Vi har kanskje ikke oppdrag til fem personer, men en fast avdeling på to–tre personer burde vi ha oppdrag nok til å holde i kontinuerlig arbeid, sier Strømsjordet.

Han understreker samtidig at dette ikke betyr at kommunen vil slutte å konkurranseutsette større oppdrag:

– Vi skal fortsatt ha anbud på store og komplekse byggeprosjekter, der det blant annet trengs flere folk og mer redskap enn hva det er regningssvarende for kommunen å holde seg med selv. Vi ønsker dessuten også å bidra til å holde lokale entreprenørfirmaer med oppdrag. Jeg ser for meg at vi kan ha et samspill mellom eksterne og egne krefter, sier Strømsjordet.

Barnehagebygg

Rådmannen anbefalte og la fram saken om eget snekkerlag for politikerne i kommunen. Også der var entusiasmen stor, spesielt når regnestykkene viste at det kunne være mulig å spare mellom 20 og 30 prosent av utgiftene ved å gjøre små oppdrag og ved­likehold i egen regi.

Første oppdrag for snekkerlaget var et 16 kvadratmeter stort tilbygg i en av kommunens barnehager. I tillegg har de gjort noe vedlikeholdsarbeider, og satt opp et leskur og bygget et overbygg i en annen barnehage.

Men det store prosjektet er et nybygg i Mariringen barnehage, ca. to mil fra kommunesenteret Dokka.

– Vi snakker om en grunnflate på 130 kvadratmeter, der 80 av dem skal være på to etasjer. I tillegg skal bygget være tilpasset for heis og biovarme fra et fjernvarmeanlegg, forteller Tore Stensrud.

Kostnadsrammen for hele prosjektet er på 6,6 millioner kroner, og bygget skal være klart 15. august i år.

Det var dette prosjektet kommunen forsøkte å legge ut på anbud, men som møtte liten interesse og som kommuneadministrasjonen mente ble priset for høyt.

Nå blir det spennende å se om kommunens egne snekkere klarer å holde tidsfristen og det budsjettet som er satt opp.

– Foreløpig ligger vi godt an både når det gjelder tid og penger, sier Stensrud.

Kommunens egne ansatte har gjort det aller meste arbeidet selv, blant annet støping og selvsagt tømrerarbeidet. I tillegg har kommunen leid inn hjelp til el-installasjoner og rørleggerarbeid.

Kan ikke ha det bedre

Oppe i Mariringen barnehage møter vi Kai Tore Schjørlien og Per Olav Hovde, som denne dagen holder på å legge plater på taket.

Per Olav Hovde er ansatt på en treårs-kontrakt, og han er svært godt fornøyd som kommunal snekker:

– Tidligere jobbet jeg på fabrikk, men gikk etter hvert lei. Det siste året før jeg begynte her, kjørte jeg drosje. Nå har jeg fått en jobb der det ikke går an å ha det bedre, sier han.

Både Schjørlien og Hovde er fornøyd med at bygget i Mariringen prøver ut en fersk metode med å bygge inn en duk både innvendig og utvendig på konstruksjonen. Duken skal fungere både som fuktsperre og som isolasjon. For begge representerer dette en faglig utvikling som de setter pris på.

KVALITETSARKIV - KVALITETSST

Kommune i Oppland fylke med et areal på 964 kvadratkilometer.

Befolkning: 6680 innbyggere

Kommunesentrum: Dokka

De største næringene i kommunen er offentlig tjenesteyting, varehandel, industri og jord- og skogbruk.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy