JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bergen dumper egen kommunerevisjon

Det borgerlige bystyret i Bergen konkurranseutsetter kommunerevisjonen. – Det er ren ideologi. Privat revisjon er ikke mer uavhengig enn kommunens egen, sier Ørjan Myrmel i Fagforbundet.

2011111609355020131216173719

monica.schanche@fagforbundet.no

Med knappest mulig flertall har det borgerlige bystyreflertallet i Bergen vedtatt å konkurranseutsette oppgavene til kommunerevisjonen. Kontrollutvalget har fått i oppdrag å engasjere en ekstern leverandør av tjenestene.

Vedtaket er stikk i strid med innstillingen fra kontrollutvalget, som mente at kommunerevisjonen skulle etableres som et interkommunalt selskap. Dette var også en løsning som de ansatte og tillitsvalgte var innstilt på.

Ideologisk privatisering

– Dette er rett og slett et ideologisk vedtak. Det dreier seg om å privatisere det som privatiseres kan, ikke om faglige argumenter, sier leder Ørjan Myrmel i Fagforbundets Seksjon kontor og administrasjon i Hordaland.

Myrmel, som også er leder av LO i Bergen, framholder at de tillitsvalgte i Fagforbundet har kjempet for å beholde revisjonen i kommunal regi.

– Argumenter om at privat revisjon er mer uavhengig, er tilbakevist av fagmiljøet, sier Myrmel.

Han viser blant annet til en utredning fra advokatfirmaet Hjort DA som konkluderer med at en privat revisor ikke er mer uavhengig enn kommunerevisjonen selv.

Åpner for privat monopol

Bergens Tidende, som har omtalt utredningen, skriver på lederplass at en viktig innvending mot privatisering er at de fleste aktørene som potensielt kan overta kommunerevisjonens oppgaver, allerede har et kundeforhold til Bergen kommune som storleverandør av konsulenttjenester. – Det man åpner for, er et privat monopol, mener kommunerevisor Monika Amundsen ifølge BT.

Avisa framholder at det er vanskelig å hevde at kommunerevisjonen sliter med integriteten. Dens uavhengighet er blant annet demonstrert i kritikk mot at byrådet har neglisjert kontrollen med byggevirksomheten i Bergen.

– Det er ikke gitt at et innleid firma besitter nok kompetanse eller frimodighet til å framføre den slags kritiske merknader, skriver BT på lederplass.

Kommuneloven klar

Kommuneloven gjør det også klart at en kommunal revisor skal fungere uavhengig og objektivt. – Det er derfor ingenting som tilsier at privatisering er nødvendig for å sikre kommunerevisjonen i Bergen den nødvendige uavhengighet, slår avisa fast, og er her på linje med uttalelser fra Norges kommunerevisorforbund.

Bystyret i Bergen ville ikke høre på det øret. Nyordningen trer i kraft når dagens kommunerevisjon har avsluttet revisjonsarbeidene for driftsåret 2011, heter det tørt i vedtaket som begraver Bergens egen kommunerevisjon.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy