De to viktigste pensjonskravene
– Stortingets forslag til innstramning i pensjonen fra 2011 er blodig urettferdig. Det gagner de rike og friske, avfyrer Stein Asthøy, talsperson for Forsvar offentlig pensjon.
– De som tjener mye og har god helse får kanskje en avtalefestet pensjon de aldri før har hatt. Samfunnssliterne kan tape mellom 50.000 og 100.000 kroner i året. Dette er en sak verdt å slåss for, mener Asthøy, som også leder Sosiale institusjoners fagforening og sitter i fylkesstyret for Fagforbundet i Oslo
To kampsaker
To saker framhever Forsvar Offentlig Pensjon i kampen om tjenestepensjonen. Det aller viktigste kravet er å bevare dagens pensjonsrettigheter. Disse gir deg rett til to tredeler av sluttlønna i pensjon etter tretti års opptjening i arbeidslivet ved fylte 65 år. Det andre hovedkravet er retten for lavlønnsgruppene til å ta ut tidligpensjon, det vil si fra de er 62 år.
Verdig alderdom
– Det er ikke greit om arbeidstakere skal straffes fordi de er utslitt før sekstifemårsdagen er nådd. Vi aksepterer ikke at 62-åringen ender opp med rundt femti prosent av sluttlønna resten av livet sitt. Alle må opp på to tredeler ved fylte 65 år, uansett om man har gått av tidligere. Dette handler om en verdig alderdom, sier Stein Asthøy.
Tabeller fra det offentlige tjenestepensjonsutvalget viser at du kan tape mellom 50.000 og 100.000 kroner i året dersom du går av med pensjon som 62-åring.
Klasseforskjeller
En gjennomsnittlig kokk eller renholder lever til han blir 71 år. En prest eller en arkitekt lever derimot ti år lenger.
– Det er blodig urettferdig om presten skal få en gyllen pensjon som kanskje overgår den opprinnelige lønna, mens kokken skal leve på en redusert pensjon til siste levedag.
For lav lønn
Asthøys andre hovedkrav er at lavlønnsgruppene må få lov å gå av med tidligpensjon fra de er 62 år. Spesielt i Fagforbundet, som organiserer mange lavlønte og deltidsarbeidende, er dette særdeles viktig.
Svært mange av Fagforbundets medlemmer har ikke hatt en snittinntekt på 4G. Dermed ender de sannsynligvis opp som minstepensjonister, selv om de har betalt til folketrygden i alle år.
Anstendighet
Ansatte innen pleie, omsorg og renhold orker bare unntaksvis å stå løpet ut i arbeidslivet. Nå risikerer de i tillegg å miste retten til å gå av som tidligpensjonister. Dermed ender de opp som kasteballer i Nav-systemet.
– En rettferdig tjenestepensjon handler om å avslutte yrkeskarrieren på en ordentlig og anstendig måte, påpeker Stein Asthøy.