JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Foreslår 900 mill til nye vinduer i offentlige bygg

Fagforbundet foreslår at regjeringen bevilger 900 millioner kroner for å bytte til høyisolasjonsvinduer i offentlige bygg. Tiltakspakken har som mål å etablere grønne arbeidsplasser, styrke kommuneøkonomien og redusere energiforbruket.

2009050611513020131216095517

Forslaget ble presentert under et møte om energieffektivisering i bygg med miljøvernminister Erik Solheim, kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa og landbruksminister Terje Riis Johansen hadde invitert til i begynnelsen av mai.

Reduserer oppvarmingsbehovet

Ifølge regjeringens eget energiråd og rapporter fra Naturvernforbundet, er et bytte til høyisolasjonsvinduer det mest kostnadseffektive tiltaket som kan gjøres i offentlige bygg. En slik utskifting vil redusere oppvarmingsbehovet med ca 20-25 prosent.

– I en tid med finanskrise og frykt for økende ledighet, vil en slik tiltakspakke også ha effekt ut over miljø og bærekraftig utvikling, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse.

Han ser for seg at en utskifting av vinduer vil gi arbeidsplasser både hos vindusprodusenter og hos lokale byggefirmaer. Det finnes ledig kapasitet til dette arbeidet, og hvis målet er eksempelvis å skifte ca 300.000 kvadratmeter vindusflate i året over tre år, vil dette innebære rundt 2500 årsverk i en utsatt bransje og en formidabel energigevinst.

Fagforbundet foreslår derfor at det bevilges 900 millioner kroner i revidert budsjett eller gjennom en ekstrabevilgning til å skifte ut vinduer, og at beløpet dobles neste år.

Også støtte til private

I tillegg foreslår forbundet at det settes av rundt 20 millioner kroner til å etablere en støtteordning for å skifte ut vinduer også i private boliger. Ifølge forbundets forslag kan dette organiseres som et startbeløp, der hele eller deler av beløpet skal betales tilbake til et fond som finansierer nye utskiftninger, omtrent som en blanding av støtte og et rentefritt lån til dem som ønsker å skifte vinduer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy