JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tilskudd til private barnehager

Fagforbundet krever nasjonale føringer for finansieringen av de private barnehagene. Og et lovfestet forbud mot utbytte, tilsvarende det som gjelder for skolen.

2009050615010020131216095530

Fagforbundet krever ordnede arbeidsforhold for de ansatte før kommunene godkjenner nye barnehager.

– Det skal være like trygt for våre medlemmer å være ansatt av en stiftelse, en privat eier eller av det offentlige. Dessuten skal barna ha like muligheter for utfoldelse og for å bli veiledet av kompetente ansatte, sier Jan-Helge Gulbrandsen i Fagforbundets ledelse.

Nasjonale føringer

Nylig møtte Gulbrandsen til høring i Stortingets familie- og kulturkomité om finansiering av ikke-kommunale barnehager. Den planlagte endringen i barnehageloven har som mål å gi de samme finaniselle rammeoverføringene til barnehager uansett eierform.

– Da må vi også ha nsjonale føringer som sikrer kvaliteten – både for barn og ansatte. Mange private barnehager driver utmerket. Men fortsatt er det noen som utnytter systemet til å gi private eiere store overskudd på bekostning av de ansatte. Offentlige tilskudd skal ikke ende i lomma på private på den måten, sier Gulbrandsen.

Likestilles

Over halvparten av landets barnehager er private. Fagforbundet er opptatt av at de 75.000 ansatte i private og offentlige barnehager skal likestilles økonomisk. Men det skal gjelde både for finansiering og de ansattes rettigheter, inkludert deres pensjons- og lønnsvilkår.

Fritt fram

De siste årene har det vært en eksplosjon i forhold til å opprette nye barnehager – for å nå målet om full barnehagedekning. Lovverket har ikke helt hengt med, og nå pusses det på stadig nye deler av barnehageloven. Mandag sto lovendringer av finansieringen på dagsorden i stortingskomiteen, og fredag skal Fagforbundet til Kunnskapsdepartementet for å drøfte kvaliteten i barnehager.

– Vi er lite begeistret for at man splitter opp på denne måten. Finansiering og kvalitet henger selvfølgelig nøye sammen. Fagforbundet arbeider for at kvaliteten på alt fra bygninger til de ansattes kvalifikasjoner skal ses i sammenheng med finansiering, sier Gulbrandsen.

Timeplan

Endringen i finansieringen i barnehageloven skal ferdigbehandles før sommeren. Mens den nye stortingsmeldingen om kvalitet i barnehager ventes i løpet av våren, for å behandles i Stortinget til høsten.

Loven angår 260.000 barn, og 75.000 ansatte fordelt på 43.000 assistenter, 21.000 førskolelærere og 11.000 barne- og ungdomsarbeidere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy