JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange stridssaker

LOs øverste ledelse, LO-sekretariatet, kan komme til å lide nederlag i en rekke viktige saker under LO-kongressen denne uka. Samlingen av LOs 315 topptillitsvalgte vil da bli et radikaliserende korrektiv i forhold til Arbeiderpartiets landsmøte nylig.

2009051113284220131216100110

Viktige saker det strides om inkluderer den offentlige tjenestepensjonen, sykehusorganiseringen, oljeboring i Lofoten samt tjenestedirektivet. I alle disse sakene ønsker Arbeiderpartiet minst mulig støy. Spesielt siden det er valgår i år.

Rammer i solar plexus

Tjenestedirektivet kan sprette opp som troll i esken under kongressen. Svært mange forslag til arbeidsprogrammet foreslår å avvise direktivet. Men tilsynelatende var saken død, etter at alle EU- og EØS-parlamentene, inkludert det norske Stortinget, godkjente direktivet.

Nylig bestemte Island seg for å utsette behandlingen av saken i påvente av valget der. Dermed er ikke tjenestedirektivet opp og avgjort likevel, slik det kunne late til. Et eventuelt nei til direktivet fra LO-kongressen kan bety at saken kommer opp til ny behandling på Stortinget. Det vil i så fall ramme regjeringen i solar plexus.

Privat mot offentlig

Oljeboringen i nord, og spesielt i Lofoten og Vesterålen, seiler opp som kanskje den hardeste konfrontasjonen mellom privat og offentlig sektor i LO. Der Fagforbundet og sannsynligvis Norsk Tjenestemannslag ønsker at miljøhensyn skal settes i forsetet, ønsker Fellesforbundet og trolig Industri Energi at LO-kongressen åpner for oljeboring i nord.

Både Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og AUF er mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen. I Arbeiderpartiet er det derimot mange som ønsker utvinning. Saken står dermed og vipper. LO-kongressens syn kan være avgjørende for utfallet i regjeringen.

En pensjon å leve av

Kongressens største maktfaktor er Fagforbundet, som stiller med rundt en tredel av delegatene. Forbundet ønsker å trygge sine medlemmers pensjon. I mange tilfeller er medlemmene kommunalt ansatte kvinner med lav lønn og deltidsjobb.

Fagforbundet krever at personer i tjue prosent stilling skal få rett til tjenestepensjon. Ikke som i dag at de må jobbe fjorten timer i uka i minst tre måneder.

Fagforbundet er også mot en ensidig og automatisk levealdersjustering. Et forslag om dette har blitt avvist av LO-sekretariatet. Her vil det bli kamp. Mange har en interesse av å kjøre fram tjenestepensjonen under kongressen.

Gedigen arbeidsseier

Når det gjelder organiseringen av sykehusene, anser Fagforbundet at de har vunnet en gedigen arbeidsseier. Fagforbundet har lenge vært blant de sterkeste kritikerne av dagens foretaksmodell, den innsatsstyrte finansieringen og de nye regnskapsprinsippene tilpasset i næringslivet.

Den store uenigheten handler nå om sykehus skal ha en sterk politisk styring. Dersom dette går gjennom i kongressen, vil LO sannsynligvis måtte jobbe for at foretaksmodellen i sin nåværende form må avskaffes. Hvordan sykehusene alternativt skal organiseres, er likevel uklart.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy