JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KS krever mer

Arbeidsledigheten kan gi kommunene økte sosialhjelpkostnader på 1,2 milliarder, viser tall fra KS. For å få balanse i kommuneøkonomien trengs 7,5 milliarder i økte inntekter. Økning i pensjonsutgiftene som det forhandles om i disse dager, kommer i tillegg.

2009051113422320131216100119

I forbindelse med kommunedagene som arrangeres denne uken, presenterte KS i dag en statusrapport over kommunenes økonomiske situasjon.

2008 representerte et bunnivå i kommuneøkonomien, sier sjeføkonom i KS, Per Richard Johansen.

- Over halvparten av norske kommuner hadde negativt driftsresultat i 2008. Utgiftene må holdes i sjakk for å få bedre resultater i inneværende år, understreker han.

Ikke i budsjett

Å holde kommunenes utgifter i sjakk når arbeidsledigheten øker er ikke enkelt. Arbeidsledighet slår kraftig ut på kommuneøkonomien, både i form av lavere skatteinntekter og økte utgifter til sosialhjelp.

Kostnadene til sosialhjelp kan øke med så mye som 1,2 milliarder framover, men ifølge KS har kommunene likevel ikke budsjettert med økte sosialhjelpsutgifter for 2009.

Tiltakene i gang

Kommunene er godt i gang med å ta i bruk pengene fra regjeringens tiltakspakker, påpeker KS-leder Halvdan Skard.

- Ved utgangen av april var 69 prosent av kommunene i gang med vedlikeholdsarbeid på offentlige bygg og med veiarbeider.

De resterende kommunene var forsinket blant annet på grunn av anbudskravene. Dette kan de knapt kritiseres for, framholder han:

- Vi er opptatt av at det skal være skikkelige anbudsprosesser i kommunene, sier Skard.

Krav for neste år

Økte overføringer til kommunene er en forutsetning for å få kommuneøkonomien i balanse, framholder KS som har formulert sine økonomiske krav for 2010:

Det trengs 7,5 milliarder i økte inntekter, og dette ansalget omfatter ikke kostnader knyttet til eventuelle økninger i pensjonspremier og lånegjeld. Dekning av driftskostnader til forvaltningsreformen der riksveier ble overført til fylkeskommunene er heller ikke tatt med.

- I tillegg må barnehagereformen fullfinansieres. Her er det et udekket gap på 1,9 millarder som må dekkes, sier Halvdan Skard.

KS etterlyser nå en mer langsiktig plan for kommuneøkonomien.

- Kortsiktigheten i statens styring av kommunesektoren gjør kommuneøkonomien og tjenestetilbudet til innbyggerne uforutsigbart. Det er urimelig at kommunene er pålagt å legge fireårsplaner, mens staten bare forholder seg til ett år om gangen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy