I forbindelse med kommunedagene som arrangeres denne uken, presenterte KS i dag en statusrapport over kommunenes økonomiske situasjon.
2008 representerte et bunnivå i kommuneøkonomien, sier sjeføkonom i KS, Per Richard Johansen.
- Over halvparten av norske kommuner hadde negativt driftsresultat i 2008. Utgiftene må holdes i sjakk for å få bedre resultater i inneværende år, understreker han.
Ikke i budsjett
Å holde kommunenes utgifter i sjakk når arbeidsledigheten øker er ikke enkelt. Arbeidsledighet slår kraftig ut på kommuneøkonomien, både i form av lavere skatteinntekter og økte utgifter til sosialhjelp.
Kostnadene til sosialhjelp kan øke med så mye som 1,2 milliarder framover, men ifølge KS har kommunene likevel ikke budsjettert med økte sosialhjelpsutgifter for 2009.
Tiltakene i gang
Kommunene er godt i gang med å ta i bruk pengene fra regjeringens tiltakspakker, påpeker KS-leder Halvdan Skard.
- Ved utgangen av april var 69 prosent av kommunene i gang med vedlikeholdsarbeid på offentlige bygg og med veiarbeider.
De resterende kommunene var forsinket blant annet på grunn av anbudskravene. Dette kan de knapt kritiseres for, framholder han:
- Vi er opptatt av at det skal være skikkelige anbudsprosesser i kommunene, sier Skard.
Krav for neste år
Økte overføringer til kommunene er en forutsetning for å få kommuneøkonomien i balanse, framholder KS som har formulert sine økonomiske krav for 2010:
Det trengs 7,5 milliarder i økte inntekter, og dette ansalget omfatter ikke kostnader knyttet til eventuelle økninger i pensjonspremier og lånegjeld. Dekning av driftskostnader til forvaltningsreformen der riksveier ble overført til fylkeskommunene er heller ikke tatt med.
- I tillegg må barnehagereformen fullfinansieres. Her er det et udekket gap på 1,9 millarder som må dekkes, sier Halvdan Skard.
KS etterlyser nå en mer langsiktig plan for kommuneøkonomien.
- Kortsiktigheten i statens styring av kommunesektoren gjør kommuneøkonomien og tjenestetilbudet til innbyggerne uforutsigbart. Det er urimelig at kommunene er pålagt å legge fireårsplaner, mens staten bare forholder seg til ett år om gangen.
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
LØNNSHOPP: Rowena Queja får 56.000 kroner etterbetalt denne måneden. Det er resultatet etter fjorårets lønnsoppgjør.
Idun Teeuwen
Liv Bjørnhaug Johansen har skrevet bok om hvordan det har vært å være helsearbeider under koronapandemien. Koronakommisjonen peker på mange av de samme problemstillingene som sykepleieren tar opp i boka «Den lange vakta».
Siv Dolmen
Odd-Haldgeir Larsen og Paal Skarsbak leder forhandlingene fra Fagforbundets side.
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen