JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter å bli hjelpeløs

I Norge bruker vi mer penger på eldre enn i andre europeiske land. Likevel er det ingen som frykter tilværelsen som hjelpetrengende mer enn nordmenn.

2009051114310320131216100126

På oppdrag fra KS har Sintef Helse gjennomført en undersøkelse om forholdene i norsk eldreomsorg. Resultatene er publisert i rapporten «Eldreomsorgen i Norge - helt utilstrekkelig eller best i verden?»

- Noe av det som kommer tydelig fram er at folk har tillit til de ansatte, men er skeptiske til systemet og om det kan levere tjenestene, sa nestleder i KS Bjørg Tysdal Moe da hun presenterte rapporten.

Kvinner bekymrer seg

Alle medieoppslag om svikt i eldreomsorgen har ikke fratatt nordmenn flest troen på at de vil få hjelp når de trenger det. Tre av fire tror de vil få den hjelpen de trenger, men kvinner er mer bekymret enn menn, viser undersøkelsen.

Spør man de eldre selv, scorer eldreomsorgen enda høyere. 80 prosent av hjemmeboende eldre mener de får de tjenestene de har behov for, og under 20 prosent er misfornøyd med at hjelpen ikke kommer til avtalt tid.

I tillegg mener de fleste eldre at de ansatte gjør en utmerket jobb.

På topp i Europa

Undersøkelsen har også sammenlignet norsk eldreomsorg med utgifter og tjenestetilbud til eldre i andre europeiske land.

Norge bruker klart mest penger per innbygger på eldreomsorg, med Sverige hakk i hæl. Men penger er ikke nok til å ta fra oss bekymringene for alderdommen. Nordmenn ligger også på topp på bekymringslisten for alderdom og hjelpeløshet.

Kan bli bedre

Selv om Norge bruker mest penger i Europa, er ikke mer penger løsningen på alt, understreker KS:

- Vi må se på hva vi leverer for pengene. Vi må måle kvalitet for å se på hvordan vi kan levere enda bedre tjenester.

- Norsk eldreomsorg er bra, men kan bli enda bedre, sier Bjørg Tysdal Moe.

Flere fagfolk

- De siste ti årene har vi hatt en kraftig opprustning av eldreomsorgen. For eksempel har vi hatt en kraftig økning av andelen fagpersonell i eldreomsorgen, framholder hun.

KS-nestlederen understreker at tilgangen til dyktige fagfolk er avgjørende fordi det ikke lenger er bare pleie og omsorg, men også mye behandling som skjer i kommunene. Med den nye helsereformen som er på trappene vil enda flere behandlingstrengende pasienter være kommunenes ansvar.

- Framover er det ikke bare hender kommunene trenger - de trenger først og fremst fagpersoner, sier Tysdal Moe.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy