Fornyet spenning om tjenestedirektivet
Islands krav om å utsette undertegningen av avtalen om EUs tjenestedirektiv skapte fornyet spenning rundt debatten på LO-kongressen.
Stortinget har vedtatt å si ja til EUs tjenestedirektiv. Etter Sylvia Brustads forsikringer om at fagbevegelsens krav ville få tilslutning fra EU-kommisjonen, stemte også KrF for forslaget om å innlemme direktivet i EØS-avtalen.
Så klusset Island det til, og ifølge LO-aktuelt kan tjenestedirektivet tidligst komme opp i EØS-komiteen 29. mai, det vil si etter LO-kongressen.
Mange forslag
Mange – både fylkeskonferanser og enkeltforbund – har fremmet forslag som ber kongressen kreve at regjeringen bruker reservasjonsretten mot tjenestedirektivet.
Siden saken ikke allerede er ferdigbehandlet, er det derfor knyttet en viss spenning til hvordan kongressen behandler disse forslagene, og hva som eventuelt kan skje hvis et flertall krever at regjeringen sier nei til direktivet.
Fagforbundet er et av forbundene som har foreslått at regjeringen må bruke reservasjonsretten. Men ingen av forbundets delegater brukte talerstolen i tirsdagens debatt om handlingsprogrammet til å argumentere for forslaget som LO-sekretariatet har innstilt på å avvise.
Norsk Transportarbeiderforbund, Fellesorganisasjonen og El & IT forbundet hadde omtrent tilsvarende forslag, sammen med LO i Oslo og fylkeskonferansene i Hedmark, Sør-Trøndelag og Akershus.
Nei til postdirektivet
Flere av de 229 delegatene som hadde ordet i tirsdagens maratondebatt brukte noe av tiden til å argumentere mot tjenestedirektivet, men ut fra antall nesten samstemte forslag var det likevel ikke noe voldsomt «trøkk» rundt saken.
I stedet brukte Postkoms delegater tiden sin til å argumentere mot EUs 3. postdirektiv, og her vil de få Fagforbundets støtte. Mandag erklærte også LO-leder Roar Flåthen at han støtter Postkoms kamp mot konsekvensene av direktivet.
Flere av talerne ønsker også en brei og grundig utredning av EØS-avtalens konsekvenser.