JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fattig trøst

– Noen av våre medlemmer er fattige. Som tillitsvalgt i Larvik møter jeg dem stadig oftere. De lever ikke bare på gata eller i Afrika. Dette må avspeiles i LOs handlingsprogram.

2009051310301520131216100549

Fagforbundets delegat Lene-Britt Johannesen frontet Fagforbundets forslag om at LO skal ta med et eget avsnitt om fattigdom.

– Fattigdom skal ikke være gjemt innimellom. LO skal være tydelig. Vi har mange fattige i dette landet. Det er arbeidsløse, pensjonister og funksjonshemmede. Men det er også vanlige folk i arbeid.

"Bursdag er barnslig"

Som flere av delegatene på talerstolen, er også Johannesen spesielt opptatt av barna.

– Jeg kjenner foreldre som ikke kan servere varm mat til barna hver dag. De har verken råd til datautstyr, kulturskole eller bursdagsfeiringer. Det er barn som går rundt og sier at "bursdager er barnslig". Ikke fordi de ikke liker bursdager, men fordi de vil skjule at de ikke har råd til gave. Dette er manges hverdag. Med finanskrisen og økende arbeidsløshet øker antallet, påpeker Johannesen.

Hun møter stadig mennesker som ikke får lån fordi de tjener for lite. Ofte fordi de ikke har stor nok stillingsprosent.

– Deltiden gjør at de ikke er kredittverdige. Deltid er med på å skape fattigdom.

Øk satsene

I tillegg krever Fagforbundet at "LO skal arbeide for en nasjonal minstenorm for sosialhjelp og at den skal bygge på Statens institutt for forbruksforskning sin standard."

– Det er viktig at sosialhjelpen er forutsigbar for mottakerne. Nå er det altfor store forskjeller mellom kommunene, mener Johannesen.

Enkelte kommuner trekker dessuten fra barnetrygden på sosialhjelpen. Det er underlig at barnetrygden bare skal behovprøves for de fattigste. Hun reagerer også på at støtte til innkjøp av datamaskin og til dekning av internettilgang i liten grad dekkes av sosialstønaden.

– Dette reproduserer fattigdom. Barn som ikke har de hjelpemidler de har behov for, faller lett utenfor skolen. Det er med på å lage sosiale forskjeller.

Hjertebarn

Også Jan Davidsen tok opp sin hjertesak; kampen mot fattigdom i sitt innlegg.

– Når vår medlemsundersøkelse viser at 80 prosent syns at denne kampen er en av de viktigste, forteller det noe om dagens samfunn når 245.000 medlemmer tydeligvis har et forhold til fattigdom.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy