Som kanskje den eneste statsministeren i hele verden, leverte Jens Stoltenberg et fagligpolitisk regnskap for regjeringsperioden. Det skjedde i en entusiastisk tale, hvor Stoltenberg framhevet sin tette tilknytning til LO.
Ja til LO
- LO-kongressen formulerte i 2005 femtiåtte krav. Den rødgrønne regjeringen tok utfordringen. Vi svarte ja til å styrke arbeidstakernes rettigheter, sa statsminister Jens Stoltenberg under kongressen.
Også LO-leder Flåthen skrøt av regjeringens innsats, men mente det var mer å gå på når det gjelder likestilling og lavlønn. Et sentralt og omstridt velferdsområde glimret likevel med sitt fravær under talene; sykehusorganiseringen.
Fagforeningsknusing
- Fagforeningsknusing var en av konsekvensene vi advarte mot i 2001 da sykehusreformen ble foreslått. Og fagforeningsknusing er det blitt. I sakte kino. I alle de virksomheter som har gått over til lønnsomhetsregnskap.
Mette Henriksen Aas, AU-medlem i Fagforbundet, og mange andre holdt engasjerte innlegg for en ny sykehusorganisering under kongressen.
- Politikerne har overlatt forvaltningen av offentlig sektor til økonomiske måleparametere og et mylder av underselskaper som konkurrerer med hverandre. Noen sier at New Public Management er forlatt. Men vi som er tett på de offentlige virksomhetene, vet at denne ideologien lever i beste velgående, understreket Aas.
Økte forskjeller
På andre områder er Fagforbundet derimot fornøyd med regjeringens innsats. For eksempel når det gjelder forsvaret av sykelønnsordningen, styrkingen av arbeidsmiljøloven, likestillingspolitikken, likestilling mellom turnus og skift samt utbygging av barnehager.
- Vi kan takke oss selv for at vi fikk en ny regjering og en ny mulighet for en ny kurs. Samtidig har vi i løpet av perioden sett økt utstøting fra arbeidslivet, flere oppdragstakere og mer sosial dumping. Vi fikk et samfunn med økte forskjeller, sa Jan Davidsen, leder i Fagforbundet.
Mer sosialhjelp og dagpenger
Davidsen framhevet ønsket om en ny dimensjon i det fagligpolitiske samarbeidet. En ny konsultasjonsordning mellom regjeringen og arbeidstakerorganisasjonene. Men aller viktigst:
- Jobb nummer én er å få folk i arbeid. Og det haster. Men mens vi venter på tiltakene, har folk det vanskelig. Mens gresset gror, dør kuene. Sosialhjelpsatsene må derfor opp. Dagpengenivået må bli høyere, understreket han.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
Nå må disse forhandlerne belage seg på mekling i kommuneoppgjøret. Fra v: Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune, Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Tor Arne Gangsø KS og Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet, Tor Arne Gangsø KS og Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune (fra v til h) har dagen i dag på å bli enige eller om forhandlingene for de ansatte i kommunene endre i brudd.
Per Flakstad