JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Begeistringstaler overså sykehusene

Både statsminister Jens Stoltenberg og LO-leder Roar Flåthen lot være å nevne sykehusene i hovedtalene under LO-kongressen. Tiden er inne for fornyet innsats for de rødgrønne.

2009051313003920131216100636

Som kanskje den eneste statsministeren i hele verden, leverte Jens Stoltenberg et fagligpolitisk regnskap for regjeringsperioden. Det skjedde i en entusiastisk tale, hvor Stoltenberg framhevet sin tette tilknytning til LO.

Ja til LO

- LO-kongressen formulerte i 2005 femtiåtte krav. Den rødgrønne regjeringen tok utfordringen. Vi svarte ja til å styrke arbeidstakernes rettigheter, sa statsminister Jens Stoltenberg under kongressen.

Også LO-leder Flåthen skrøt av regjeringens innsats, men mente det var mer å gå på når det gjelder likestilling og lavlønn. Et sentralt og omstridt velferdsområde glimret likevel med sitt fravær under talene; sykehusorganiseringen.

Fagforeningsknusing

- Fagforeningsknusing var en av konsekvensene vi advarte mot i 2001 da sykehusreformen ble foreslått. Og fagforeningsknusing er det blitt. I sakte kino. I alle de virksomheter som har gått over til lønnsomhetsregnskap.

Mette Henriksen Aas, AU-medlem i Fagforbundet, og mange andre holdt engasjerte innlegg for en ny sykehusorganisering under kongressen.

- Politikerne har overlatt forvaltningen av offentlig sektor til økonomiske måleparametere og et mylder av underselskaper som konkurrerer med hverandre. Noen sier at New Public Management er forlatt. Men vi som er tett på de offentlige virksomhetene, vet at denne ideologien lever i beste velgående, understreket Aas.

Økte forskjeller

På andre områder er Fagforbundet derimot fornøyd med regjeringens innsats. For eksempel når det gjelder forsvaret av sykelønnsordningen, styrkingen av arbeidsmiljøloven, likestillingspolitikken, likestilling mellom turnus og skift samt utbygging av barnehager.

- Vi kan takke oss selv for at vi fikk en ny regjering og en ny mulighet for en ny kurs. Samtidig har vi i løpet av perioden sett økt utstøting fra arbeidslivet, flere oppdragstakere og mer sosial dumping. Vi fikk et samfunn med økte forskjeller, sa Jan Davidsen, leder i Fagforbundet.

Mer sosialhjelp og dagpenger

Davidsen framhevet ønsket om en ny dimensjon i det fagligpolitiske samarbeidet. En ny konsultasjonsordning mellom regjeringen og arbeidstakerorganisasjonene. Men aller viktigst:

- Jobb nummer én er å få folk i arbeid. Og det haster. Men mens vi venter på tiltakene, har folk det vanskelig. Mens gresset gror, dør kuene. Sosialhjelpsatsene må derfor opp. Dagpengenivået må bli høyere, understreket han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy