JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bedre føre var

En føre var-politikk må være utgangspunktet for videre oljeleting i nord, var hovedbudskapet fra Signe Rasmussen da hun tok ordet på LO-kongressen under debatten om handlingsprogrammet.

2009051410470520131216100745

Fagforbundets fylkesleder i Nordland understreket også at samfunnsperspektivet må styrkes i næringspolitikken, i kunnskapssatsingen og i miljøpolitikken.

Stridsspørsmål

Oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen er et av de store stridsspørsmålene på kongressen. Etter tirsdagens debatt ligger det mange forslag på redaksjonskomiteens bord, fra forbud mot prøveboring i dette området til krav om stabile investeringer på norsk sokkel. Det er forslag om å utsette prøveboringen til etter neste stortingsperiode, og forslag om å se an den vurderingen av Forvaltningsplanen for nordområdene som skal foretas i 2010.

Stalltipset er at kongressen er delt omtrent på midten i denne saken – mellom dem som er positive til oljeboring og dem som er imot eller skeptiske. Alle venter i spenning på resultatet av redaksjonskomiteens arbeid som legges fram på fredag.

Uenighet også i nord

– Selv i Lofoten og Vesterålen har ikke folk et enhetlig syn på en eventuell oljeboring i området. Noen ønsker det, andre er sterkt imot. Og veldig mange er usikre. De har ikke kunnskap nok, derfor er det viktig at vi trår varsomt og tar oss tid til å vurdere både negative og positive følger, sier Signe Rasmussen.

– Det er nok mange av av kongressens delegater fra de nordligste fylkene som hadde ønsket at Fagforbundets forslag skulle inneholde en tydelig reservasjon mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Rasmussen. - For meg er det viktigste at det ikke blir boring før vi har gjennomført en grundig konsekvensutredning. Hva vil dette bety for eksempel for fiskerinæringa? Vi må huske på at dette er et veldig sårbart område; sokkelen i nord er på det smaleste bare halvannen mil, og boringen må skje mye nærmere land enn det som er tilfelle i sør. På denne smale hylla vandrer og gyter fisken. Tåler miljøet en større belastning? Jeg kjenner flere som allerede sliter med å opprettholde fisket som levebrød, og som har tapt opp til 150 000 kroner i inntekt fra 2007 til 2008.

- En annen sak er at det må være en forutsetning for oljeboring at landsdelen får noe igjen for det. Med dette mener jeg arbeidsplasser, og da snakker vi om ilandføring. Foreløpig er det ingen som kan love at dette blir resultatet, sier Signe Rasmussen, som håper at redaksjonskomiteen klarer å komme fram til et omforent forslag før handlingsprogrammet skal behandles på kongressens siste dag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy