JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– LO driver med fjaseretorikk

Temperaturen ble høy da LO-le4der Gerd Kristiansen og arbeidsminister Robert Eriksson møttes til debatt om arbeidsmiljøloven under Arendalsuka i dag.

Temperaturen ble høy da LO-le4der Gerd Kristiansen og arbeidsminister Robert Eriksson møttes til debatt om arbeidsmiljøloven under Arendalsuka i dag.

Tri Nguyen Dinh

Det gikk ei kule varmt da LO-leder Gerd Kristiansen og arbeidsminister Robert Eriksson barket sammen under en paneldebatt i Kulturhuset i Arendal i dag.

2014081212000020140813095337

torgny@lomedia.no

Arbeidsministeren gikk hardt ut mot LO-lederens argumentasjon mot endringene regjeringen har foreslått i Arbeidsmiljøloven.Eriksson avfeide LO-lederen under debatten med at han ikke ville høre slik «fjaseretorikk».På bakrommet etterpå gikk temperaturen enda et par hakk opp og Eriksson mente at når LO-lederen hevder at arbeidslivet blir satt 100 år tilbake, blir brutalisert, raseres eller at en innfører et løsarbeidersamfunn, så er det «fjaseretorikk».

Gerd Kristiansen tok det ikke nådig opp.

– Når noen sier at jeg sitter og fjaser er det som å komme med en fyrstikk, sa hun til LO-Aktuelt rett etter paneldebatten.

– Jeg synes vi skal holde oss til en saklig debatt og diskutere saklig. Jeg kan godt være en bulldoser. Jeg kan min Tranmæl og arbeiderbevegelsens historie, slo Frp-politikeren fast.

Direkte på TV

Debatten var en del av Arendalsukas offisielle program og ble også direkte overført på TV2 Nyhetskanalen.Tittelen på debatten var «Kan norsk arbeidsliv bestå?» og ved siden av Eriksson og Kristiansen deltok NHO-sjef Kristin Skogen Lund og partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen.

Til tross for den forholdsvis høye temperaturen kunne en ane en ny tone fra Eriksson. På direkte spørsmål fra Raymond Johansen om han var villig til å gjøre om på forslagene hvis det viste seg at forslagene virket motsatt av det som var hensikten, svarte Eriksson at det ville han gjøre.Forslaget fra regjeringen til endringer i Arbeidsmiljøloven går ut på å utvide mulighetene for midlertidige ansettelser. Dette har satt sinnene i kok.

Sverige og Tyskland

Raymond Johansen viste til erfaringer fra Sverige og Tyskland. Der har erfaringene vist at når en gjør det lettere å ansette folk midlertidige, oppnår en ikke å få flere i arbeid, men å få flere over i midlertidige stillinger.

Dette avviste Eriksson og Skogen Lund. De viste til innenlandsk forskning som viste det motsatte av de erfaringene Johansen viste til fra Sverige og Tyskland.

– Hvis det viser seg at utviklingen går den veien som de erfaringene jeg viser til i Sverig og Tyskland, vil du da gjøre om på refomen, spurte Raymond Johansen.

– Ja, blir dette feilslått vil jeg gjøre om på ordningen, svarte arbeidsministeren.

Veorett

Debatten foregikk parallelt på flere plan. En viktig del av debatten dreide seg om midlertidig ansettelser. Parallelt med dette gikk debatten om regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser.Regjeringen har foreslått å overføre det avgjørende ordet i behandlingen av ekstreme arbeidstidsordninger fra partene i arbeidslivet til Arbeidstilsynet.Her hadde NHO-sjefen det mest markante synspunktet.

– Jeg mener regjeringens forslag retter opp en skjevhet. Dagens ordning innebærer at LO har vetorett. En retter opp dette hvis en overfører avgjørelsen til Arbeidstilsynet. Og er det noe Arbeidstilsynet driver med så er det nettopp dette, sa Skogen-Lund.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy