JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil slåss mot fattigdom

- Dette er våre medlemmer. De er fattige fordi de ikke får fulle stillinger, har eneomsorg for barn, eller ikke får boliglån fordi de tjener for lite. LOs vedtak om å bekjempe fattigdom gjør at vi tror på en forandring, sier lokalt tillitsvalgte.

2009051812465320131216101223

Å bekjempe fattigdom var en av Soria Moria-erklæringens kjernesaker. Likevel er det nesten like mange fattige i Norge i dag som for 40-50 år siden.

- Jeg trodde vi hadde stønadsordninger som sikret folk et verdig liv. Men slik er det ikke. Derfor er det viktig at vi nå har fått fattigdomsbekjempelse inn i LOs handlingsprogram, sier Berit Rustad fra Fagforbundet Troms.

"Økonomisk sosialhjelp er det nederste trinn i systemet for inntektssikring. Det trengs en sterkere rettighetsfesting av denne ordningen, som ofte blir en salderingspost i en trang kommuneøkonomi" heter det blant annet i LO-kongressens vedtak. "Statlige standarder ut fra SIFOs forskningsbaserte satser vil bøte på dette" heter det videre i vedtaket til handlingsplan.

Viktigste sak

Berit Rustad og Fagforbundskollega fra Vestfold, Lene Britt Johansen, var to av delegatene som gikk på talerstolen i Folkets hus og krevde tung satsing mot fattigdom.

- Det skulle bare mangle om ikke LO tok dette inn, sier Lene Britt. - Dette er det spørsmålet 80 prosent av medlemmene våre har sagt at de er mest opptatt av.

- Jeg visste vi hadde mange fattige, men hadde aldri trodd det var så ille som de nye tallene fra Frodelingsutvalget viser, sier Berit Rustad.

Gråter for barna

Som lokalt tillitsvalgte får de begge fattigdomsproblemer tett på livet:

- En ting er den synlige fattigdommen. Men hverdagsfattigdommen som ikke synes så godt er et like stort problem. Dette er medlemmer som gråter fordi de ikke har råd til ferie sammen med barna sine, barn som aldri går i bursdag fordi de vet at da må de selv invitere neste gang.

Hele familier er uten muligheter i hverdagen som er en selvfølge for de fleste av oss, sier Lene Britt.

Tror på satsing

Til tross for at Stoltenberg-regjeringen ikke har levert hva den lovet i fattigdomsspørsmålet, tror Fagforbundets to kongressdelegater på forsterket innsasts framover:

- Det er mye som gjenstår før det som ble lovet i Soria Moria-erklæringen er levert. Nå tror jeg myndighetene tar tak - og da er vi i fagbevegelsen gode samarbeidspartnere, sier Berit Rustad og tilføyer:

- Nå må vi sikre oss at regjeringen får fire nye år. Så kan vi i fagbevegelsen fortsette som pådrivere i arbeidet mot fattigdom.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy