JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slo bruker på kinnet - ugyldig oppsagt

Hammerfest tingrett har kjent oppsigelsen av en 39-årig kvinne ugyldig. I dommen kritiseres ledelsen i Hammerfest kommune for ikke å ha tatt de ansatte på alvor.

2011111809432520131216173848

tips@fagforbundet.no

Kvinnen arbeidet som assistent ved tjenesten for funksjonshemmede i kommunen, og hun ble oppsagt etter at hun slo en funksjonshemmet bruker på kinnet.

Påkjenninger i jobben

– Det var en ren reflekshandling, sa hun i retten, og forklarte at det skjedde i en situasjon der brukeren kastet gjenstander, rev ned gardiner og spyttet henne i ansiktet.

I løpet av rettssaken har flere ansatte vitnet og fortalt retten om fysiske og psykiske påkjenninger på jobb. Ifølge Finnmark Dagblad har de over tid blitt slått med gjenstander, blitt spyttet på, bitt, lugget og sparket. De fortalte også at de ikke har fått opplæring og trening i å takle slike episoder. Rutinene for å håndtere utagerende og aggressive brukere var også fraværende eller mangelfulle, ifølge vitnene.

Kritiserer kommunen

Tingretten mener oppsigelsen av 39-åringen er ugyldig. I kjennelsen skriver den at problemene på arbeidsplassen ble bagatellisert, og at det virker som om ledelsen i kommunen mente de ansatte ikke var utsatt for så store påkjenninger som de selv mente.

Retten finner ingen grunn til å betvile de ansattes forklaringer og opplevelse av hvordan arbeidsforholdene var. Den skriver videre at ledelsen i kommunen har vist liten innsikt og evne til å ta inn over seg at de har et overordnet ansvar for de ansattes sikkerhet og arbeidsmiljø.

Erstatning

I tillegg til at oppsigelsen av assistenten er kjent ugyldig, er Hammerfest kommune dømt til å betale henne 125.000 kroner i erstatning. Kommunen ble også dømt til å betale hennes saksomkostninger.

Fagforbundets hovedtillitsvalgt i Hammergfest, Pål Mansika, er fornøyd med dommen.

– Den sier det som er å si, og vi er selvfølgelig glade for at det nå er over, sier han til Finnmark Dagblad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy