JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samstemt streikevilje

Alle vil slåss for pensjonen – både unge og gamle. Fagforbundet Asker har personlig varslet alle som er tatt ut i første streikerunde onsdag morgen. Og blitt møtt med mange smil. Aldri har folk vært så streikevillige.

2009052515303720131216101622

Natt til onsdag går fristen ut. Hvis ikke Riksmeklingsmannen får forhandlet i land en akseptabel pensjonsordning for de offentlig ansatte, kastes landet ut i en storstreik. Den kan bli lang og hard. Fagforbundet har tatt ut 13.608 medlemmer i KS-området over hele landet fra onsdag morgen. 220 av dem arbeider i Asker kommune.

– Sjelden har medlemmene vært så beredt til å streike. Også sjefer og uorganiserte er lykkelige for at noen kjemper for å beholde pensjonsordningen, sier streikegeneral og hovedtillitsvalgt Heidi Johnsen i Fagforbundet Asker.

Tredje gang på rad

Forrige uke ble hektisk for de tillitsvalgte. Medlemmer skulle varsles og arbeidsgiver skulle få sine lister, oppdatert og levert til rett tid. Omkring 25 av Asker kommunes 50 virksomheter blir berørt allerede i første fase av streiken.

– I Akershus er det flest som tas ut i Asker. Kanskje fordi vi er så dyktige til å forberede streiker som ikke blir noe av, legger hun til med et smil. Dette er tredje gang på rad at foreningen tas ut i første pulje.

Vinduer kan vente

Vaktmester Morten Rønningen er fortsatt i arbeid på snekkerverkstedet. Der fikser han gamle vinduer så de blir som nye. Men onsdag morgen kl.06.00 er det slutt hvis det blir streik. Mange innen teknisk sektor er tatt ut.

– Du tukler ikke med pensjonen vår. Den har vi betalt for. Den skal vi slåss for, sier Rønningen.

Han er ikke like overbevist om at folk vet nok om pensjon. Folk trenger å mobiliseres, og skjønne at rettigheter ikke kommer rekende på ei fjøl.

– Jeg gleder meg. Vi trenger å trene oss i å delta i demokratiet. Vi må bevisstgjøre folk om at vi må stå sammen, mener Rønningen.

Spennende tirsdag

IKT-tjenestene i kommunen rant bokstavelig bort i det kraftige regnværet på Kristi Himmelfartsdag i forrige uke. Nå er de akkurat i gang igjen. Men der er mange tatt ut fra onsdag, og det kan merkes raskt i resten av kommunen. Bare ren beredskap holdes i gang.

– Vi er klare og gleder oss. Det er jo litt spesielt når alle forbundene i det offentlige slåss for samme forslaget. Men foreløpig er bare Fagforbundets medlemmer tatt ut her i Asker, sier Johansen.

I natt skal hun sove som normalt. Men natt til onsdag blir det å sitte oppe til meklingen er ferdig.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy