Pensjonen skal ikke svekkes
Sterke uenigheter preger forhandlingene om pensjonen. Partene har knapt begynt å snakke om modeller, ifølge meklingsmann Dag Nafstad.
vegard.velle@fagforbundet.no
Det er lederne for forhandlingsdelegasjonene som nå sitter i samtaler. Med seg har de sine mest betrodde rådgivere. Fra LO kommune er det Jan Davidsen som leder forhandlingene, fra Unio er det Helga Hjetland, fra YS-kommune er det Gunn Olander og fra Akademikerne sitter Ole Jakob Knutsen med regien.
Kravene totalkrasjer
Rundt om i hovedstaden sitter det flust med forhandlere og forhandlingsdelegasjoner og trykker. Disse skal alle se på og godkjenne en eventuell løsning før den returneres til forhandlingsbordet og avvises eller bankes gjennom.
Fagforbundet krever sammen med Unio, YS og Akademikerne at dagens pensjonsnivå ikke skal reduseres. Dette hovedprinsippet totalkrasjer med en av de viktigste argumentene for pensjonsreformen, å kutte ned på framtidas pensjonsutgifter.
Hovedkravene
Her er hovedkravene til arbeidstakerne:
- En fleksibel, brutto tjenestepensjonsordning.
- Fra 65 år garanteres alderpensjon på minst 2/3 av sluttlønna opp til tolv ganger grunnbeløpet i folketrygden ved tretti års opptjening.
- Incentiver til å stå lenger i arbeid. Arbeidsinntekt og pensjon kan kombineres uten avkorting i pensjonen.
- Tjenestepensjonsordningen skal gjøres gjeldende for alle med tjue prosent stilling eller mer.
- Utbetalingen ved tidligpensjon, 62 år, skal være minst like god som i dagens AFP-ordning.
- Det må ikke bli vanskeligere å kvalifisere til full tidligpensjon enn i dag.
- Særaldersgrensene videreføres med dagens ytelsesnivå.
Forhandlinger på overtid
Det er slett ikke usannsynlig at forhandlingene strekker seg utover fristen ved midnatt. Da kan det bli en lang forhandlingsnatt. I 2006 forhandlet partene i to døgn på overtid.
I så tilfelle skal arbeidstakerne stille på jobb som vanlig, inntil de får beskjed om noe annet.