JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonen skal ikke svekkes

Sterke uenigheter preger forhandlingene om pensjonen. Partene har knapt begynt å snakke om modeller, ifølge meklingsmann Dag Nafstad.

2009052619592120131216101854

vegard.velle@fagforbundet.no

Det er lederne for forhandlingsdelegasjonene som nå sitter i samtaler. Med seg har de sine mest betrodde rådgivere. Fra LO kommune er det Jan Davidsen som leder forhandlingene, fra Unio er det Helga Hjetland, fra YS-kommune er det Gunn Olander og fra Akademikerne sitter Ole Jakob Knutsen med regien.

Kravene totalkrasjer

Rundt om i hovedstaden sitter det flust med forhandlere og forhandlingsdelegasjoner og trykker. Disse skal alle se på og godkjenne en eventuell løsning før den returneres til forhandlingsbordet og avvises eller bankes gjennom.

Fagforbundet krever sammen med Unio, YS og Akademikerne at dagens pensjonsnivå ikke skal reduseres. Dette hovedprinsippet totalkrasjer med en av de viktigste argumentene for pensjonsreformen, å kutte ned på framtidas pensjonsutgifter.

Hovedkravene

Her er hovedkravene til arbeidstakerne:

- En fleksibel, brutto tjenestepensjonsordning.

- Fra 65 år garanteres alderpensjon på minst 2/3 av sluttlønna opp til tolv ganger grunnbeløpet i folketrygden ved tretti års opptjening.

- Incentiver til å stå lenger i arbeid. Arbeidsinntekt og pensjon kan kombineres uten avkorting i pensjonen.

- Tjenestepensjonsordningen skal gjøres gjeldende for alle med tjue prosent stilling eller mer.

- Utbetalingen ved tidligpensjon, 62 år, skal være minst like god som i dagens AFP-ordning.

- Det må ikke bli vanskeligere å kvalifisere til full tidligpensjon enn i dag.

- Særaldersgrensene videreføres med dagens ytelsesnivå.

Forhandlinger på overtid

Det er slett ikke usannsynlig at forhandlingene strekker seg utover fristen ved midnatt. Da kan det bli en lang forhandlingsnatt. I 2006 forhandlet partene i to døgn på overtid.

I så tilfelle skal arbeidstakerne stille på jobb som vanlig, inntil de får beskjed om noe annet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy