JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror regjeringen bøyer av

– Det var kritisk i natt. Arbeidstakerorganisasjonene sto sterkt på at de ønsket bruttomodellen. Dette var ikke regjeringen forberedt på, mener Stein Asthøi, talsperson for Forsvar offentlig pensjon.
Fagbladet følger meklingen

2009052712020320131216101942

vegard.velle@fagforbundet.no

Ifølge Asthøi kjørte staten bare ett løp, og det var påslagsmodellen. Regjeringen skal ha lagt på bordet en skisse i løpet av tirsdag kveld som partene forkastet, ifølge ABC Nyheter.

Dette er bra

– Nå virker det som om regjeringen gir etter. Det blir forhandlinger med utgangpunkt i bruttomodellen. Dermed må de begynne så å si på nytt. Det synes jeg er bra, rett og slett, utdyper Asthøi.

Arbeids- og administrasjonsminister Dag Terje Andersen leder nå en arbeidsgruppe som ble nedsatt da partene tok meklingspause i natt. Dermed har oppgjøret blitt skjøvet opp til det politiske nivået. Det er arbeidstakerorganisasjonene positive til.

Større forhandlingsrom

– Andersen har mye større handlingsrom enn statens forhandlere. Jeg tror vi kan ende opp med en modifisert bruttomodell. Fordelen med denne er at den garanterer pensjonsnivået på 2/3 av sluttlønna ved 65 år, sier Asthøi, som også leder Fagforbundet-foreningen Sosiale Institusjoners Fagforening.

Forsvar offentlig pensjon er sterke motstandere av påslagsmodellen.

– Med påslagsmodellen avgjøres pensjonen av livsinntekten din. Er denne lav, for eksempel fordi du har blitt uføretrygdet, blir pensjonen avkortet resten av livet. Dette er et alvorlig angrep på pensjonsrettighetene.

Felles interesser

– Jeg tror angrepet på opptjeningstiden er en viktig grunn til at arbeidstakerorganisasjonene står såpass samlet. Akademikerne har lang utdanningstid. Sliteryrkene har stort frafall mot slutten av yrkeskarrieren. De klarer ikke stå hele løpet ut. Dermed har alle en objektiv interesse av å bevare tretti års opptjeningstid, mener Stein Asthøi.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy