JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjerrigere pensjon i vente

Pensjonen til de offentlig ansatte blir ikke helt den samme som før. Den blir gjerrigere, siden den både skal levealderjusteres og indekseres.

2009060415292720131216102652

vegard.velle@fagforbundet.no

– Tjenestepensjonen må tilpasses den nye folketrygdloven fra 2011. I hovedtrekk er det en videreføring av den samme ordningen, men samtidig må man ta hensyn til de ulike elementene som ligger i pensjonsforliket i Stortinget, sier meklingsmann Dag Nafstad.

Høyere alder, lavere pensjon

Mer konkret inkluderer de nye elementene fra pensjonsforliket både en levealdersjustering og en indeksering.

Levealdersjustering betyr at pensjonsalderen blir høyere hvis den gjennomsnittlige levealderen øker. 1943 er nullåret. For hvert leveår ditt alderstrinn øker sin levealder i forhold til 1943-generasjonen, vil pensjonsalderen øke med åtte måneder. Viser det seg for eksempel at 1953-generasjonen lever ett år lenger enn 1943-generasjonen, øker pensjonsalderen deres med åtte måneder.

Du kan velge å gå av ved 65 år, selv om pensjonsalderen øker. Men har ikke da rett på to tredeler av av sluttlønna.

Følger ikke lønnsutviklingen

Indeksering betyr at pensjonen skal justeres opp i forhold til et gjennomsnitt av pris- og lønnsvekst, og ikke i takt med lønnsutviklingen, slik prinsippet har vært til nå. Dette vil slå inn fra 2011.

Garantert to tredeler av sluttlønna

Med unntak av levealdersjusteringen og indekseringen, blir tjenestepensjonen som før. Det betyr at offentlig ansatte kan gå av og få avtalefestet pensjon når de er 62.

Som 65-åringer er alle garantert to tredeler av sluttlønna dersom man har full opptjening på 30 år. Fra 67 år får de også tilleggene fra folketrygden, som i praksis betyr at tjenestepensjonen blir i overkant av to tredeler av sluttlønna.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy