JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Først markering, så generalstreik

REPRISE: I november 2002 markerte LO og forbundene mot Bondevik-regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. 23.september er det klart for ny markering mot regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov.

REPRISE: I november 2002 markerte LO og forbundene mot Bondevik-regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. 23.september er det klart for ny markering mot regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov.

Sissel M. Rasmussen

– Regjeringa skal ikke være i tvil om hva fagbevegelsen mener om forslaget om å endre arbeidsmiljøloven, sier LO-leder John-Peder Denstad i Trondheim.

2014081412000020140815102237

has@lomedia.no

23. september holdes det politiske markeringer over hele landet, som en protest mot regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov. Denstad er ikke i tvil om at det vil bli en massiv mobilisering på alle landets gater og torg.

– De foreslåtte endringene er et kraftig angrep på arbeidervernet. Hvis dette blir gjennomført, vil vi gå tilbake til løsarbeidersamfunnet, mener han.

LO-lederen i Oslo, Roy Pedersen, mener også det vil bli flere løsarbeidere ved å tillate midlertidige ansettelser i ni til 12 måneder før de blir ansatt. Den siste tiden har han fått mange henvendelser fra klubber og avdelinger som vil støtte opp om markeringen.

– I dag har vi laget ferdig en plattform som tydeliggjør våre standpunkt, sier Pedersen, og presenterer fem protestsaker:

Faste ansettelser: Forslag om økt adgang til midlertidige ansettelser og økt innleie av arbeidskraft gir flere løsarbeidere og utrygge arbeidsplasser. Det blir lettere å kvitte seg med folk og unngå faste ansettelser, og gjør det vanskelig for enda flere å få boliglån.

Regulert og normal arbeidstid: Høyre/Frp-regjeringa foreslår økt adgang til lengre arbeidsdager, forverring av hjemmevaktordningen og mer daglig og ukentlig overtid.

Seriøst arbeidsliv: Departementet foreslår å fjerne fagforeningers søksmålsrett ved ulovlig innleie, og vil svekke likebehandling av faste ansatte og innleid arbeidskraft. Resultatet blir økt bruk av leiefirma.

Søndagsfri: Mer søndagsåpent rammer i første omgang mer enn 370.000 varehandelsansatte, men også renholdere, vektere og ansatte innen transport og lager. Frislipp vil bety tap av søndag som kollektiv fridag. Kalenderen kan ikke bare ha hverdager.

Rettferdig pensjonsalder: Dagens ordning der de som fyller 70 år kan avslutte arbeidslivet på en verdig måte endres. Grensen foreslås endret til 72 eller 75 år. Det åpnes opp for å begrense adgangen til bedriftsinterne aldersgrenser der arbeidsforholdet opphører ved fylte 67 år.

Mobilisering

Denstad regner med at fagbevegelsen vil klare å mobilisere på samme måte som da det ble foreslått store endringer i arbeidsmiljøloven i 2004.

– Det endte med at det ble ny regjering, sier han.

Markeringen er to dager før høringsfristen går ut. Innstillingen fra Robert Erikssons Arbeids- og Sosialdepartement vil være ferdig en gang før jul, og da planlegges det å skru kraftigere til, hvis nødvendig.

Generalstreik

– Vi vil trappe opp markeringene, og da er det ikke utenkelig med en generalstreik i forbindelse med Stortingets behandling, sier Denstad.

En generalstreik vil lamme store deler av Norge den dagen den gjennomføres. LO-sekretariatet skal mandag ha en bred gjennomgang av arbeidet med arbeidsmiljøloven og arbeidsliv. LO-leder Gerd Kristiansen sier til VG at aksjonene trolig vil bli diskutert der.

Denstad mener at regjeringen ikke har tatt inn over seg hvor skadelig det er med lange arbeidsdager og at det åpnes opp for mere søndagsjobbing.

– Hvis disse endringsforslagene blir gjennomført, vil de forskyve balanseforholdet i arbeidslivet og undergrave muligheten til innflytelse på egen arbeidssituasjon, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy