REPRISE: I november 2002 markerte LO og forbundene mot Bondevik-regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. 23.september er det klart for ny markering mot regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov.
Sissel M. Rasmussen
has@lomedia.no
23. september holdes det politiske markeringer over hele landet, som en protest mot regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov. Denstad er ikke i tvil om at det vil bli en massiv mobilisering på alle landets gater og torg.
– De foreslåtte endringene er et kraftig angrep på arbeidervernet. Hvis dette blir gjennomført, vil vi gå tilbake til løsarbeidersamfunnet, mener han.
LO-lederen i Oslo, Roy Pedersen, mener også det vil bli flere løsarbeidere ved å tillate midlertidige ansettelser i ni til 12 måneder før de blir ansatt. Den siste tiden har han fått mange henvendelser fra klubber og avdelinger som vil støtte opp om markeringen.
– I dag har vi laget ferdig en plattform som tydeliggjør våre standpunkt, sier Pedersen, og presenterer fem protestsaker:
Faste ansettelser: Forslag om økt adgang til midlertidige ansettelser og økt innleie av arbeidskraft gir flere løsarbeidere og utrygge arbeidsplasser. Det blir lettere å kvitte seg med folk og unngå faste ansettelser, og gjør det vanskelig for enda flere å få boliglån.
Regulert og normal arbeidstid: Høyre/Frp-regjeringa foreslår økt adgang til lengre arbeidsdager, forverring av hjemmevaktordningen og mer daglig og ukentlig overtid.
Seriøst arbeidsliv: Departementet foreslår å fjerne fagforeningers søksmålsrett ved ulovlig innleie, og vil svekke likebehandling av faste ansatte og innleid arbeidskraft. Resultatet blir økt bruk av leiefirma.
Søndagsfri: Mer søndagsåpent rammer i første omgang mer enn 370.000 varehandelsansatte, men også renholdere, vektere og ansatte innen transport og lager. Frislipp vil bety tap av søndag som kollektiv fridag. Kalenderen kan ikke bare ha hverdager.
Rettferdig pensjonsalder: Dagens ordning der de som fyller 70 år kan avslutte arbeidslivet på en verdig måte endres. Grensen foreslås endret til 72 eller 75 år. Det åpnes opp for å begrense adgangen til bedriftsinterne aldersgrenser der arbeidsforholdet opphører ved fylte 67 år.
Mobilisering
Denstad regner med at fagbevegelsen vil klare å mobilisere på samme måte som da det ble foreslått store endringer i arbeidsmiljøloven i 2004.
– Det endte med at det ble ny regjering, sier han.
Markeringen er to dager før høringsfristen går ut. Innstillingen fra Robert Erikssons Arbeids- og Sosialdepartement vil være ferdig en gang før jul, og da planlegges det å skru kraftigere til, hvis nødvendig.
Generalstreik
– Vi vil trappe opp markeringene, og da er det ikke utenkelig med en generalstreik i forbindelse med Stortingets behandling, sier Denstad.
En generalstreik vil lamme store deler av Norge den dagen den gjennomføres. LO-sekretariatet skal mandag ha en bred gjennomgang av arbeidet med arbeidsmiljøloven og arbeidsliv. LO-leder Gerd Kristiansen sier til VG at aksjonene trolig vil bli diskutert der.
Denstad mener at regjeringen ikke har tatt inn over seg hvor skadelig det er med lange arbeidsdager og at det åpnes opp for mere søndagsjobbing.
– Hvis disse endringsforslagene blir gjennomført, vil de forskyve balanseforholdet i arbeidslivet og undergrave muligheten til innflytelse på egen arbeidssituasjon, sier han.
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen