JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mellomfornøyd med oppgjøret

– Det viktigste resultatet fra meklingen er at det er en bredt akseptert løsning, sier Jan Davidsen, leder i LO kommune.

2009061710221820131216103627

vegard.velle@fagforbundet.no

Forhandlingslederen for LO-forbundene i kommunal sektor vil ikke utrope noen vinner eller taper etter forhandlingene, siden den tidligere pensjonsordningen blir videreført.

– Et underliggende premiss under forhandlingene var å få til en løsning med bredest mulig oppslutning. Når Unio ikke ville støtte kombinasjonsalternativet, endte vi opp med dagens ordning med innføring av levealdersjustering og indeksering av løpende pensjoner.

Kunne fått mer

– De offentlig ansatte får en god pensjon etter vårens pensjonsoppgjør. Når det er sagt, skulle jeg ønske at vi hadde klart å bli enige om en ordning som ville sikret medlemmene våre en enda bedre pensjon i tråd med kravene våre. LO Kommune anbefalte primært kombinasjonsmodellen, men den fikk ikke bred nok tilslutning. Da var alternativet en videreføring av nåværende ordning med de endringer Stortingets forlik inneholder, sier forhandlingslederen.

Både LO kommune og YS mente det såkalte kombinasjonsalternativet, som tok med seg de beste elementene fra ulike ordninger, ville gitt best resultat. Det mente ikke Unio og Akademikerne.

Ikke et midlertidig resultat

Unio ønsket å holde på dagens bruttopensjonsordning. Med andre ord at 65-åringer skal være sikret to tredeler av sluttlønna i pensjon etter tretti års opptjeningstid. Problemet er at levealdersjusteringen vil endre dette bruttonivået framover, siden økt levealder vil gi lavere årlige pensjoner fra samme alderstrinn.

– Jeg tror dagens løsning vil bli liggende i mange år. Det var i denne forhandlingsrunden vi skulle tilpasse tjenestepensjonen til folketrygden. Pensjonsordningene må være godt forankret. Pensjonen vår handler i stor grad om forutsigbarhet, trygghet og innsikt, sier Davidsen.

Akseptabelt, men stormjubler ikke

Davidsen er ikke full av stormende jubel.

– Vi hadde forbedringsmuligheter fordi kombinasjonsmodellen blant annet ville sikret at alle fikk opptjening fra første krone og dermed ville alle fått tjenestepensjon uavhengig av stillingsandel. Kombinasjonsmodellen ville også gitt en bedre pensjonsopptjening for personer med omsorgspermisjon uten lønn og permisjon til etter- og videreutdanning, sier Davidsen.

– Ansatte med lav og midlere lønninger og deltidsarbeidende, særlig kvinner, får relativt lite ut av pensjonsordningen slik den er i dag. Vi har 150.000 medlemmer med fagarbeiderbakgrunn og tilsvarende eller ingen utdanningsbakgrunn utover grunnskole. Disse har ikke fått de forbedringene de kunne fått, sier Davidsen.

LO kommune ønsket også å sikre en større fleksibilitet knyttet til avgangsalderen for alle. De 50.000 medlemmer i Fagforbundet med høyere utdanning ville i all hovedsak fått samme lønnsnivå og muligheter til enda mer, spesielt hvis de hadde anledning til å stå til 65 år og senere.

– Derfor er jeg ikke helt fornøyd med dagens resultat. I kombinasjonsalternativet hadde vi tilbud om en forhandlingsklausul hvis samlet pensjonsnivå ble lavere enn 66 prosent, altså retten til å reise krav og gjennomføre forhandlinger. Det ville også gitt oss streikerett. Dermed kunne vi sikret medlemmenes samlede pensjonsnivå også i framtida langs to forhandlingsspor – både ved forhandlinger om offentlig tjenestepensjon i samarbeid med arbeidstakersiden i offentlig sektor og ved forhandlinger om AFP-påslaget i samarbeid med LO-forbundene i privat sektor.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy