JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sangbok til alle sykehjem

Alle sykehjem og eldresentre i Oslo får i disse dager tilsendt et klassesett med sangbøker tilpasset personer med demens.

2009061907404120131216103826

karin.svendsen@fagforbundet.no

Geria - Oslo kommunes ressurssenter for demens/alderspsykiatri lanserte i går sangboka Toner deg i møte - sanger i stor skrift. Det skjedde med allsang fra sangboka for om lag 200 gjester i NRKs Store studio. Brukere fra aktivitetssentre, sykehjemsbeboere med følge og mange av dem som vært med på bokproduksjonen, åpnet med No livnar det i lundar. På programmet stod også fem-seks andre sanger, men det ble enda tre sanger på oppfordring fra salen.

Oslo kommune har bevilget 180.000 kroner for at alle byens 55 sykehjem skal få hvert sitt klassesett med 15 sangbøker og to ressursbøker. Oslo Fylkesforening av Norsk Pensjonistforbund har kjøpt inn klassesett til alle de 41 eldresentrene i byen.

Lett å bruke

– Vi har laget en sangbok for eldre mennesker, og med små grep er den tilpasset personer med demens, forteller Ellen Wasserfall i Geria. De små grepene er i tillegg til stor skrift, en skrifttype som er spesielt enkel og lettlest og hver sang begynner og ender på ett oppslag slik at brukeren ikke behøver å bla for å finne neste vers.

Geria har arbeidet etter metoden individualisert musikk siden 2001 og har erfart at mennesker som er glad i en bestemt sang, også liker liknende sanger. Den nye sangboka, som er utgitt på Norsk Musikkforlag, er derfor delt inn etter sjangrer. Blant de 11 sjangrene er blant annet et utvalg barnesanger, salmer og viser.

Mange på kurs

Ansatte fra over 30 sykehjem i Oslo har gått på kurs for å lære metoden individualisert musikk. For å opprettholde interessen og utvikle kompetansen blant alle kursdeltakerne opprettet Geria for noen år siden et nettverk for tidligere kursdeltakere. Det var i dette nettverket ideen til sangboka oppstod, og det ble etablert en prosjektgruppe for å arbeide videre med den.

– Vi hadde et stort utvalg sanger i alle sjangrer, og det var med tungt hjerte, men også mye moro, at vi klarte å kutte ned på utvalget, forteller Gunn Horne Kolbjørnsrud, hjelpepleier ved Frognerhjemmet dagsenter. Hun og Beth Nordahl, aktivitør ved St. Hanshaugen omsorgssenter, har sittet i prosjektgruppa sammen med fagansvarlig Burghard Wellmann og leder ved Geria, Solfrid Rosenvold Lyngroth.

Alle kan synge

På sykehjem med en eller flere ansatte som brenner for musikk, blir pasientene ofte oppfordret til å være med på allsang.

– Men mange pleiere uten musikkfaglig bakgrunn syns ikke de har god nok stemme, eller de kjenner ikke den norske musikktradisjonen, sier Beth Nordahl.

Hun og resten av prosjektgruppa håper denne sangboka kan bidra til å senke terskelen slik at flere tar initiativ til å få de gamle med på allsang.

– For å hjelpe dem som synes det er vanskelig å bruke sang på sykehjemmene og eldresentrene har vi også laget en ressursbok, forteller Nordahl.

Ressursboka inneholder blant annet besifring for gitar og noter til alle sangene. I mange av sangene er tonehøyden lagt ned, og tempoet senket. To CD-er med akkompagnement og forsang til 40 av sangene ligger også i ressursboka.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy