vegard.velle@fagforbundet.no
De siste sju årene har helseutgiftene fordoblet seg. Livsstilssykdommer som kols, diabetes, fedme, demens, kreft, psykiske lidelser og rusavhengighet øker sterkt. Og regjeringen er redd for at helsesystemet bryter sammen, dersom intet gjøres. Regjeringen satser nå på å forebygge sykdommer i hjemkommunen i stedet for å reparere dem på sykehusene.
Hjelpen kommer for sent
– Helse-Norges største utfordring er at for mange ikke får hjelp tidlig nok, på et tidspunkt når små endringer kan utgjøre en stor forskjell. Helsevesenet griper ikke tak i tak i folk før det blir alvorlig, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.
Få kommuner har et system for å følge opp pasienter med gryende symptomer på kroniske eller langvarige sykdommer. Det skal nå rettes på.
Behandling i hjemkommunen
Den nye samhandlingsreformen, utredet i stortingsmelding nr. 47, trår i kraft i 2012. Regjeringen ønsker en kraftig satsning på distrikts- og lokalmedisinske sentre. Pasienter skal få bedre behandling der de bor.
– Ikke alle kommuner vil ha muligheten til å etablere slike tilbud. Da må de samarbeide tettere om helsetjenestene, sier Hanssen.
For å sikre at arbeidet blir tatt på alvor skal samarbeidet mellom kommuner og helseforetak lovfestes, slik at folk slipper å bli kasteballer i helsesystemet.
Kutter i innsatsfinanseringen
Reformen finansieres ved at statens provisjonsbetaling til sykehusene, den såkalte innsatsstyrte finansieringen, reduseres fra førti til tretti prosent av sykehusenes inntekter. I 2009 ville dette beløpet utgjort 13 milliarder kroner.
– For mange av dagens sykehus spekulerer i hvordan de kan innrette behandlingen etter stykkprisfinansieringen. Derfor ønsker vi å knappe inn på denne finansieringsformen, sier Bjarne Håkon Hanssen.
Vil forbedre helsetjenestene
– Tanken i reformen er grunnleggende riktig og vil øke kvaliteten i helsetjenesten. Samhandlingsreformen legger opp til å styrke kommunenes ansvar for befolkningens helsetilbud. Den gjør det lønnsomt for kommunene å tenke helhetlig og forebyggende, sier Geir Mosti, første nestleder i Fagforbundet.
Mosti mener en behandling nærmere folks bosted er bra både for pasienter og pårørende.
– Dette krever en styrking av kommunehelsetjenesten – både på økonomi og kompetanse. Fagforbundet er positive til at den innsatsstyrte finansieringen går ned fra 40 til 30 prosent, sier han.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad