JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkeopplysere treffer nerve i fagbevegelsen

Haakon Lie og folkeopplysningen var ikke død likevel. Nå har Manifest – Senter for Samfunnsanalyse tatt på seg oppdraget med å popularisere fagbevegelsens ideer i offentligheten.

2009062315332920131216103926

vegard.velle@fagforbundet.no

Ifølge Magnus E. Marsdal, en av grunnleggerne bak analysegruppa, er Manifest venstresidas svar på den liberalistiske tankesmia Civita. Manifest skal ikke bare publisere pamfletter og dokumentere utviklingen i samfunnet, men også bidra aktivt i den politiske debatten.

Opp fra TV-stolen

– Vi opplever en voldsom etterspørsel etter folkeopplysning. Mange er misfornøyde med å bli avspist med TV-debatter og ønsker fakta i en form de kan forstå. Ikke nødvendigvis for å gjøre om på sine meninger, men for å få et solid grunnlag for å kunne diskutere, sier Magnus E. Marsdal.

Ifølge formålsparagrafen skal senteret dokumentere samfunnsproblemer, analysere årsaker og lansere løsninger som fremmer deltakelse, demokrati og rettferdighet.

Tankekrigen

I opptakten til grunnleggelsen har Marsdal gitt ut pamflettene "Mye å miste" og "AFP på en to tre", som begge handler om pensjon. ”Tankekrigen” av Ali Esbati, om hvordan den svenske høyresiden vinner viktige slag gjennom langsiktig ideologisk arbeid, er Manifests første frittstående publikasjon.

Fagforbundet betaler

– Fagbevegelsen er den viktigste kanalen for å nå ut til folk flest, ved siden av massemediene, mener Magnus E. Marsdal.

Hele 65 fagforbund, fagforeninger og klubber har meldt seg på abonnementsordningen til Manifest. Største bidragsyter er Fagforbundet, som har gitt 500 000 kroner i startstøtte. Ellers bidrar også Fagforbundet i Finnmark, Oppland og Telemark, som hver seg gir 25.000 kroner.

Den totale støtten tankesmia har mottatt, 1,5 millioner kroner, er likevel ikke mer enn årslønna til Kristin Clemet, lederen av rivalen Civita.

Folkeopplyserne ønsker seg derfor enda flere støttespillere.

Vil ta snikerne

Fremover skal tankesmia fokusere på valgkampen, den økonomiske krisa og sin egen årskonferanse.

– I forbindelse med valgkampen ønsker vi å fokusere på de sentrale veivalgene: skal vi ha fellesordninger eller skal noen kunne kjøpe seg forbi køen? I samband med krisa er målet å avmystifisere denne og maktspråket til økonomene samt peke på alternativer, sier Marsdal.

Tankesmia er allerede i gang med å planlegge sin årskonferanse. Datoen sammenfaller, uten at det er tilfeldig, med NHOs årskonferanse i januar. Konferansen vil fokusere på ufriheten i arbeidslivet, for eksempel taushetsplikten som hindrer offentlig ansatte fra å varsle om kritikkverdige forhold.

Per Østvold styreleder

Fagbevegelsen er godt representert. Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund, er styreleder for Manifest Senter for samfunnsanalyse. Roy Pedersen, leder av LO i Oslo, er styremedlem.

Et vitenskapelig råd med sju medlemmer skal bidra med ideer og kvalitetssikring.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy